Михаин Лопес с исторически пети златен медал от Олимпийски игри

Кубинецът е на 41 години и вече е с 22 победи и само едно поражение

06.08.2024 | 22:48 Редактор: Вяра Димова
Голям успех за Михаин Лопес.

Кубинецът Михаин Лопес стана първият спортист в историята с пет поредни титли на Олимпийски игри, след като спечели с 6:0 срещу чилиеца Ясмани Акоста във финала в категория до 130 кг борба класически стил в Париж. Лопес, на 41, вече е с 22 победи и само едно поражение на Летни игри, като това ще бъде неговият финален актив.

След схватката той събу обувките си и ги остави в средата на тепиха, обявявайки пред пълната зала своето оттегляне от спорта.

Лопес и Акоста не са чужди един на друг. Чилийският национал, който по-рано в турнира победи българина Кирил Милов, е роден в Куба и Лопес е единствената причина той да не представя страната на големи спортни форуми като Олимпийски игри. Те са добри приятели и бивши спаринг партньори, като двамата дори тренираха заедно преди вчерашните полуфинали в тежка категория.

Със сигнала за начало на финала обаче приятелството бе оставено настрана. Лопес взе преднина от 3:0 при партера в първата част и във втората дублира аванса си за крайното 6:0. С това той стана шампион на Олимпийски игри за пети пореден път, което не са правили дори икони като Майкъл Фелпс (плуване), Карл Люис (спринт), Ал Ортер (хвърляне на диск), Паул Елвстрьом (ветроходство) и Каори Ичо (борба). Всички те остават зад него с по четири.

Акоста също сътвори историческо постижение, след като спечели първия в историята олимпийски медал в борбата за Чили.

Четете повече в gol.bg.

Снимка: БГНЕС