Международната боксова асоциация: МОК не се съобрази с половите тестове на Лин Ю-Тин и Имане Хелиф

"Наблюдаваме смъртта на женския бокс", заяви президентът на ИБА Умар Кремльов

05.08.2024 | 23:30 Редактор: Елеонора Танева
Резултатите са изпратени до МОК

Направените тестове за полови хромозоми на алжирската боксьорка Имане Хелиф и боксьорката от Тайван Лин Ю-Тин за световното първенство за жени през 2023 г. са показали, че те не покриват изискванията за участие. Това заявиха на пресконференция в Париж от Международната боксова асоциация (ИБА).

В последните дни се разрази глобален скандал, след като Хелиф в категория до 66 килограма и Лин в категория до 57 килограма бяха допуснати до участие в турнира по бокс при жените на Олимпийските игри в Париж. И двете вече достигнаха до полуфиналите в своите категории, с което си осигуриха спечелването поне на бронзови медали. Олимпийският турнир се организира от Международния олимпийски комитет (МОК), който изключи от структурите си ИБА през юни 2023 г.

"Резултатите от хромозомните тестове показаха, че двамата боксьори не отговарят на условията за участие на световното първенство за жени", каза изпълнителният директор на ИБА Крис Робъртс по време на пресконференцията. В нея президентът на ИБА - руският олигарх Умар Кремльов, се включи чрез интернет връзка.

Робъртс добави, че ИБА е изпратила резултатите от тестовете на МОК, но олимпийският комитет "не направи нищо с тях", пише gol.bg.

"Днес наблюдаваме смъртта на женския бокс", каза Кремльов и посочи за отговорен за това президента на МОК Томас Бах.

На пресконференцията присъстваше и боксьорката Румайса Буалем, която обвини ИБА в разпространяване на неверни твърдения. 

"ИБА казва, че защитава жените и участниците в турнира, но Имане също трябва да бъде защитена. Ние живеем в Алжир и тя е е родена като жена", каза Буалем, цитирана от Ройтерс.

Снимки: lap.bg