МОК: Няма да изключим жените Имане Хелиф и Лин Ю-Тин от Олимпиадата

"Тези жени са подходящи за този турнир и ще останат такива", каза Марк Адамс

05.08.2024 | 17:33 Редактор: Деси Николова
Съмнения за пола на двете боксьорки взриви обществото.

Двете боксьорки Имане Хелиф от Алжир и Лин Ю-Тин от Тайван, които предизвикаха спорове поради съмнения относно пола си, няма да бъдат дисквалифицирани от Олимпийските игри в Париж. Това заявиха от Международният олимпийски комитет (МОК), съобщава Ройтерс. 

Те ще продължават да се състезават до окончателна победа или отпадане. Двете достигнаха полуфиналната фаза на турнира по бокс и си гарантираха минимум бронзови медали.

Международната боксова организация (ИБА) за пореден път призова ръководните органи на Олимпийските игри да вземат отношение по темата, а наскоро президентът Умар Кремльов заяви, че Олимпийският комитет иска да сложи край на женския бокс. В последните дни той отправи остри нападки към Томас Бах и ръководните органи на МОК.

"Атлетките са се състезавали в различни международни надпревари в продължение на шест години и не е имало никакъв проблем. Тези жени са подходящи за този турнир и ще останат такива", каза говорителят на МОК Марк Адамс, цитиран от БНР.

Според него поисканите повторни тестове за наличие на мъжки хормони от ИБА са нелегитимни, защото подобни тестове са незаконни. В Париж МОК използва правила, които не включват задължително тестване за полова принадлежност. Така е било и на Игрите в Токио 2020 и Рио 2016.

Снимка: Lap.bg