fallback

Новак Джокович след олимпийското злато: Това е най-голямото постижение в кариерата ми

Ноле не изключи възможността да участва на Игрите в Лос Анджелис

05.08.2024 | 09:38 Автор: Искра Ангелова

Това е е най-голямото постижение в кариерата ми. Това заяви Новак Джокович след спечелването на олимпийското злато.

Сърбинът сложи край на осеммесечна суша без трофей с чудесно представяне, след като надви Карлос Алкарас със 7-6 (3), 7-6 (2), за да оформи Златен шлем -- при това, без да загуби сет на Игрите в Париж. Той го направи само три седмици, след като бе разбит от Алкарас на финала на "Уимбълдън" и два месеца след претърпяна операция на коляното.

Ноле ще играе и в Лос Анджелис?

"Спечелих бронз на първата си Олимпиада през 2008 и оттам-насетне така и не съумявах да стана шампион, достигайки полуфиналите в три от четирите ми участия след това. Не можех да преодолея това препятствие. И сега, на 37 години, срещу 21-годишен играч, който е може би най-добрият тенисист в света в момента, спечелил "Ролан Гарос" и "Уимбълдън" и играещ невероятен тенис. Когато взема всичко под внимание, това е вероятно най-голямото спортно постижение в кариерата ми", каза Ноле пред журналистите.

Джокович не изключи възможността да участва на Игрите в Лос Анджелис през 2028, но призна, че осъзнаването, че Париж може би е последният му шанс за злато, го е мотивирало допълнително.

Джокович отдаде заслуженото и на Алкарас

"Бях готов за този турнир и не загубих нито един сет. Знаех в откриващите два кръга, че по начина, по който играех, това е моят шанс. Ако щеше да става, щеше да е сега. Когато се класирах за финала, усетих огромно облекчение, защото това беше препятствието, което не успявах досега да премина. Отпразнувах победата си на полуфиналите сякаш съм спечелил турнира. Но, разбира се, исках златото и знаех, че трябва да изкача най-високата планина в момента в лицето на Алкарас", допълни Ноле.

24-кратният шампион в турнирите от "Големия шлем" спаси осем точки за пробив по време на сблъсъка си с испанеца, който продължи близо три часа. "Не мисля, че съм играл някога, може би няколко пъти в живота ми, толкова високо ниво в рамките на три часа за едва два сета. Поздравления за него и турнира му, показа отново страхотния си боен дух", отдаде заслуженото и на съперника новият олимпийски шампион при мъжете.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Спорт
fallback