fallback

Симон Байлс - от тъмния период до изумителното представяне в Париж 2024

Спортната гимнастичка поднася на зрителите виртуозни изпълнения на Олимпийските игри

04.08.2024 | 17:45 Автор: Тодор Петров

Легендарната спортна гимнастичка Симон Байлс спира дъха на публиката по цял свят. След виртуозни изпълнения на Олимпийските игри в Париж Байлс бе възнаградена с олимпийското злато в многобоя.

"Това злато днес означава всичко за мен. Супер горда съм от представянето си, това е прекрасно преживяване", сподели тя.

Това бе вторият триумф на Байлс на Олимпийските игри в Париж, след като спечели златото и в отборното състезание.

Симон Байлс е подкрепяна от световни звезди, но има и тъмна страна

Кралицата на гимнастиката събира всички погледи - включително на холивудски звезди, които я подкрепят от трибуните. Сред тях са актьорът Том Круз, рапърът Снууп Дог, певиците Лейди Гага и Ариана Гранде. Дори бившият президент на САЩ Барак Обама заяви, че останал без дъх, докато гледал изпълнението ѝ в дома си.

Но историята на гимнастичката има и тъмна страна. На Олимпийските игри в Токио през 2021 година Симон Байлс трябваше да добави още златни медали към колекцията си от четири победи в Рио през 2016, но тогава по време на един от скоковете гимнастичката загуби ориентация. И всичко се обърка.

Байлс се отказа от по-нататъшното си участие в Токио заради психически проблеми, след  което и още две години не се е състезавала, за да се възстанови. Поглеждайки назад, Байлс казва, че е усетила нещо като предзнаменование, пише DW.

През януари 2018 година Симон Байлс заяви публично, че е била сексуално насилвана от бившия лекар на отбора - Лари Насар. Заедно със стотици други гимнастички подадоха колективен иск срещу Насар. Всичко това ѝ се е отразило неизбежно, споделя гимнастичката. 

"Беше твърде много. Но нямаше просто да му позволя да ми отнеме това, за което съм работила още откакто бях на шест години", казва Байлс. Бившият лекар на отбора бе осъден на общо 175 години затвор.

Мотото, което е води Байлс напред и нагоре

След двегодишна пауза Байлс се завърна на световната сцена. Сега е абсолютен идол в женската гимнастика и отново блести по-ярко от всички свои конкурентки. След като вече спечели два златни медала в Париж, 27-годишната атлетка няма никакво намерение да спира - чакат я още медали в още дисциплини.

Байлс си е татуирала своето житейско мото - на лявата ѝ ключица е изписано "Пак ще се изправя". Това е стих от поемата на чернокожата писателка и правозащитничка Мая Анджелоу, починала през 2014 година. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Спорт
fallback