fallback

Светлана Каменова влуди света с жест: Аз съм с ХХ-хромозоми, аз съм жена!

"Ограбиха ни този мач, искат да направят Хелиф и Лин победители", заяви треньорът Борислав Георгиев

04.08.2024 | 14:38 Автор: Деси Николова

Светлана направи великолепен мач, а раздразнението на нашето момиче бе повече от разбираемо. Това заявиха в своя позиция от Българския олимпийски комитет (БОК) след скандалния боксов мач между Светлана Каменова и тайванката със съмнителен пол Лин Ю-тин.

Въпреки поражението, един жест на Светлана след края на мача я направи в тотален хит в социалните мрежи по целия свят. Българката кръстоса двата си показалеца, символизирайки буквата "Х"( женските хромозоми са ХХ, докато ХY са мъжките).

Видеото и снимката на този жест веднага обиколиха света, а най-честите и харесвани коментари са подкрепа към Светлана и женския спорт.

Светлана Каменова напусна разочарована олимпийския ринг, след като в четвъртфинала победата бе отсъдена много спорно от реферите на широко коментираната Лин Ю-тин, дисквалифицирана заради неиздържан тест за пол на миналогодишното световно първенство. 

След мача още на ринга Светлана вдигна пред всички кръстосани пръсти и посочи себе си, а след това в миксзоната заяви единствено: "Аз съм с ХХ-хромозоми, аз съм жена!", като по този начин показа отношението си към случващото се на боксовия турнир в Париж. Светлана бе подкрепена в залата от председателя на БОК Стефка Костадинова, президента на Българската федерация по бокс Красимир Инински и генералния секретар на БОК Белчо Горанов.

"Нямам думи. Мисля, че ни ограбиха в този мач. Видяхте, че представителката на Тайван само се криеше, бягаше от единоборства. През цялото време играеше адски мръсно. Още в първия рунд беше за предупреждение за удар с лакът. И тия циркаджийски работи, дето падаше като за дузпа. Въобще, възмутен съм от панаира, който се разиграва тук. Набедили са ги да ги направят шампионки тези (заедно с Имане Хелиф) и това е. Очаквах го, но се надявах и да има разумни хора, честни. Такива, които ще гледат реално мача и ще подкрепят женския спорт. Подкрепата от МОК за тези състезателки се пренася 100% върху съдиите. Естествено, когато шефовете подкрепят нещо, ти работиш за тях и ти ще го подкрепяш", заяви старши треньорът на националния ни отбор за жени Борислав Георгиев

Той допълни, че не е обсъждан бойкот на мача, защото Светла е силен характер и не се предава.

"Не, в нито един момент не сме обсъждали бойкот, нито спиране на мача. Нас не ни интересува с кого играем и какво има в гащите. Ние излизаме да играем срещу червен ъгъл, червена каска, червен потник. Светлана е професионалист, целта е да победим съперника отсреща. Имахме нужните качества и бяхме сигурни, че ще победим. Просто не ни разрешиха. За мен и първият, и вторият рунд бяха за нас. А в третия рунд вече изпуснахме юздите. Светла даже се чудеше дали изобщо има смисъл да го играе", каза още Георгиев.

Снимка: Lap.bg

fallback
Още от Спорт
fallback