fallback

Скандално съдийство ограби Светлана Каменова срещу трансджендъра Лин на Олимпиадата

Българката се би мъжки срещу мъжа на ринга, но бе порязана от реферите

04.08.2024 | 12:24 Автор: Деси Николова

Светлана Каменова беше брутално ощетена срещу скандалната тайванката Лин Ю-Тин и остана на крачка от медалите в категория до 57 кг. на Олимпийските игри в Париж. 

Българката дори поиска да свали ръкавиците още след втория рунд в знак на протест, но треньорът ѝ Борислав Георгиев я убеди да доиграе срещата, в която победата бе присъдена на съперничката и с 5:0 съдийски гласа.

Първият рунд подпали искрата на скандала. 34-годишната българка, която дебютира на Олимпиада, имаше превъзходство срещу двукратна световна шампионка от Истанбул 2022 от Ню Делхи 2018, която използваше неспортсменски прийоми като удари с лакти и влизане напред с глава, но съдията Джефри Верхувен (Канада) не я предупреди официално. Накрая съдиите го присъдиха рунда в полза на Лин Ю-тин, а бе повече от ясно, че той трябваше да бъде на сметката на нашата състезателка. В останалите два обаче Каменова се подаде на емоциите и нямаше шанс, , съобщи БГНЕС.

Азиатката е една от двете боксьорки, заедно с алжирката Имане Хелиф, които бяха отстранени от световното първенство по бокс през 2023 г. в Делхи, тъй като според Международната боксова асоциация (IBA) са се провалили на тест за определяне на пола. Въпреки това Международният олимпийски комитет, който организира боксовия турнир в Париж, настоява, че двете боксьорки отговарят на нужните изисквания, за да се състезават при жените. В последните дни темата около Ю-тин и Хелиф придоби водеща популярност на Игрите в Париж. 

Снимка: Lap.bg

fallback
Още от Спорт
fallback