fallback

Президентът на МОК: Имане Хелиф и Лин Ю-тин са родени жени

"Няма да участваме в политически мотивирана културна война", каза Томас Бах

03.08.2024 | 15:02 Автор: Деси Николова

През юни 2023 година сесията на Международния олимпийски комитет (МОК) отне членството на Международната боксова асоциация (IBA), тъй като федерацията, лишена от правото да провежда олимпийските квалификации през 2019 година, не можеше да реши финансови и управленски проблеми. Задачата по организирането и провеждането на олимпийския турнир по бокс на Игрите в Париж е поета от МОК.

МОК иска да запази бокса в програмата на Игрите за Лос Анджелис 2028, каза президентът на организацията Томас Бах.

"Мога да потвърдя, че бихме искали да запазим бокса в олимпийската програма. Що се отнася до перспективите, ще ги има, ако има надеждна международна федерация, с подходяща репутация и управление, както и финансова прозрачност. И това е въпрос към националните федерации, всичко е в техните ръце. Ако искат спортистите им да печелят медали, трябва да го направят", обясни Бах.

Бах коментира още, че "речта на омразата", насочена към боксьорките Имане Хелиф и Лин Ю-тин на Олимпийските игри, е "напълно неприемлива".

"Няма да участваме в политически мотивирана културна война", каза Бах на брифинг.

Хелиф от Алжир и Лин от Тайван бяха подложени на атаки и негативни коментари. Двете бяха дисквалифицирани от миналогодишното Световно първенство, след като не успяха да преминат теста за полова идентичност.

"Говорим за женски бокс, имаме две състезателки, и двете са родени жени. Те са израснали като жени и в паспортите им пише, че са жени. Никога не е имало съмнение, че те са жени, а днес някой се опитва да промени определението на думата "жена", коментира Бах, цитиран от БНР.

И Хелиф, и Лин участваха на Олимпийските игри в Токио през 2021 година, но не спечелиха медали.

Президентът на МОК смята за неприемлив тормоза на двете състезателки, които не са издържали теста за полова идентичност.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Спорт
fallback