Българката Светлана Станева ще влезе в битка срещу трансджендъра Ю Тин-Лин в Париж

Министерството на младежта и спорта призова за чиста и честна игра на Олимпиадата

02.08.2024 | 17:38 Редактор:
Светлана Станева ще срещне с Ю Тин-Лин.
Светлана Станева ще срещне с Ю Тин-Лин.

Боксьорката Светлана Каменова отива на четвъртфинал в Париж. Тя победи с лекота Михаела Уолш (Ирландия) и продължава напред в кат. до 57 кг. Българката, която дебютира на Олимпийски игри, спечели с единодушно съдийско решение - 5:0 (30:27, 30:27, 30:27, 30:27, 29:28).

С класирането си на четвъртфинал в категория до 57 кг българката Светлана Станева ще срещне с Ю Тин-Лин (Тайван), която е една от двете състезателки, за чиято полова принадлежност голяма част от спортния свят изразява съмнения.

Министерството на младежта и спорта (ММС) изказа притеснение от безпрецедентната ситуация, в която се озова боксът на Олимпийските игри в Париж и от която пряко засегната е България.

"Регламентът създава условия за конфликти, на каквито вече сме свидетели. Очевидно има проблем, който датира още преди Олимпийските игри, но се разпали с пълна сила в Париж. Неяснотата, относно правилата за допускане на състезатели в женския боксов турнир в Париж 2024, е предпоставка за съмнения и контестации, което е недопустимо по време на най-големия и чист спортен форум, датиращ от древността", отбелязаха от ММС.

След като ММС се запозна с множество становища по наболялата в последните дни тема, e категорично, че принципите на олимпизма за чиста и честна игра, за уважение, солидарност и взаимопомощ не бива и не трябва да бъдат потъпквани в нито един спорт.

"Спортът винаги е допринасял за укрепването на общественото здраве и физическата активност на народите, играел е  роля в образователния процес на подрастващите, поощрявал е доброволческото участие и активното гражданско общество. Спортът винаги е допринасял и за социалното включване, интеграцията и равните възможности и не на последно място, спортът е играл важна роля за превенцията срещу расизма и насилието", добавиха от ММС.

Снимка: БГНЕС