Българите в първия ден на Олимпиадата в Париж: Успехи в гребането, бадминтона и бокса

Петър Мицин не успя да преодолее квалификациите на 400 метра свободен стил

27.07.2024 | 19:17 Редактор: Елеонора Танева

Девет български спортисти с участие в първия ден от Олимпийските игри в Париж.

Успешно начало за гребците ни

Кристиан Василев изпълни завърши на второ място в  предварителната серия на скиф. Василев държеше втората позиция през цялата дистанция и отстъпи само на  Свери Нилсен от Дания. По този начин той се класира директно за четвъртфиналите , които са във вторник.  Единствената българска състезателка в олимпийския турнир по гребане Десислава Ангелова също направи успешно началото на своето участие на Игрите в Париж. 26-годишната ни представителка завърши на второто място в своята предварителна серия в състезанието на скиф и се класира за четвъртфиналите, които също са във вторник.

Силно начало за сестри Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви започнаха с драматична победа участието си на олимпийския турнир по бадминтон. Те се наложиха с 2:1 гейма срещу сестрите от Хонконг Йеюн Нга Тин и Йеюн Пю. Българките спечелиха с лекота първата част, в която се наложиха с 21:11 точки , но след множество обрати загубиха втората с 21 на 23. В решителната трета част българките наложиха волята си и след 21 на 15 записаха първата си победа в Париж. Утре им предстои ново изпитание срещу китайките – Лиу Шен Шу и Тан Нинг.

Радослав Росенов е на 1/8-финал

В бокса Радослав Росенов постигна победа над представителя на Таджикистан - Баходур Усмонов и заслужи мястото си на 1/8 финалите. До победата се стигна с категоричното 29:28, 30:27, 30:27, 30:27, 30:27.

Петър Мицин не успя да преодолее квалификациите на 400 метра свободен стил

Българският плувец даде 21-во  време в предварителните серии. Българинът изостана на 5 секунди и 17 стотни от победителя Лукас Мертенс от Германия. За финала се класираха най-бързите осем от пресявките, а осмият Оливър Клемет беше с повече от три секунди по-бърз от родния талант.

Две стрелби, двама отпаднали

Разочарование в стрелбата за Кирил Киров и Антоанета Костадинова в дисциплината 10 метра въздушен пистолет. И двамата останаха на 16-о място и не успяха да се класират за финалите в дисциплината, където попадат първите осем. За сребърната ни медалистка от Токио предстои участие и в дисциплината 25 метра пистолет в петък. 

Вижте повече в репортажа.