fallback

Изненади, блясък, музика и проливен дъжд на откриването на Олимпиадата в Париж

Заради лошото време отмениха някои спортни събития

27.07.2024 | 13:47 Автор: Вяра Димова

Летните олимпийски игри се завърнаха в Париж след точно 100 години. За първи път церемонията по откриването не се проведе на спортно съоръжение, а във водите на река Сена, на Айфеловата кула, както и на други емблематични места във френската столица, които се превърнаха в жив декор за грандиозната 4-часова церемония.

Днешната спортна програма е богата, включително и с българско участие, но неспиращият от снощи дъжд отмени някои събития.

Лошото време не попречи на грандиозната церемония - дело на художествения директор Томас Жоли. В откриването взеха участие над 7000 атлети, плаващи на лодки по река Сена, френски и световни артисти.

"Обявявам за открити Игрите в Париж, които отбелязват 33-ата Олимпиада от съвременната ера", обяви френският президент Еманюел Макрон.

"Париж е градът на любовта и светлината. Какво по-добро място да споделим магията на Олимпийските игри", каза председателят на Олимпийския комитет Томас Бах.

Една от големите звезди на шоуто Лейди Гага, която изпя класически шансон край катедралата "Нотр Дам".

Кулминацията на вечерта бе изпълнението на легендата Селин Дион на Айфеловата кула. 56-годишната канадската певица изпя "Химнът на любовта" на Едит Пиаф. Това ознаменува завръщането на Дион на сцената, след като бе диагностицирана с неизлечимата болест.

Очакванията са, че повече от 1 млрд. зрители са станали свидетели на събитието.

Спектакълът завърши с френската джудо легенда Теди Ринер и спринтьорката Мари-Хосе Перек, които с жертвеника запалиха балон с горещ въздух, който се издигна високо в парижкото небе. Той ще бъде там до 11 август, когато игрите ще бъдат закрити на "Стад дьо Франс".

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от Спорт
fallback