Румен Радев: Олимпийските игри са символ на мир и разбирателство

"Родните ни спортисти, които представят България, ще дадат всичко от себе си", уверен е президентът

26.07.2024 | 16:42 Редактор: Толя Стоянова
Румен Радев: Олимпийските игри са символ на мир и разбирателство

Олимпийските игри винаги са били символ на мир, разбирателство и добросъседство. Вярвам, че идеалите и принципите, върху които е изградено олимпийското движение, ще продължат да ни обединяват и да ни вдъхновяват за по-мирен и по-справедлив свят. Това заяви президентът Румен Радев по повод предстоящото официално откриване на ХХХІII Летни олимпийски игри в Париж.

В посолството на България във френската столица държавният глава и съпругата му участваха в събитие, организирано в навечерието на Олимпиадата по случай участието на родните ни спортисти в игрите. В дипломатическата ни мисия се събраха спортни деятели, български служители на реда, които ще помагат на френските си колеги за обезпечаване на сигурността на мащабното спортно събитие, както и български доброволци, ангажирани с организацията му.

"За съжаление, Париж посреща ХХХІII Летни олимпийски игри в глобална ситуация на остри конфликти, кризи и противопоставяне. Същността на олимпийското движение е да носи мир, добросъседство и да обединява хората и тези принципи и идеали трябва да продължат да ни обединяват и вдъхновяват не само за още по-големи спортни успехи, но и за мир", заяви президентът по време на събитието в българското посолство.

"Българските спортисти са символ на борбения български дух и на успехите на страната ни като силна нация", каза още Радев и изтъкна дългогодишната подготовка на състезателите ни, труда, лишенията, отговорността и любовта им към спорта и Родината.

Държавният глава изрази увереност, че родните ни спортисти, които представят България в Олимпиадата, ще дадат всичко от себе си в състезанията, за да издигнем отново българския флаг с достойнство и в Париж.

Държавният глава посочи, че целите, заложени в Парижкото споразумение за спорта и устойчивото развитие, към което се присъедини България вчера на Срещата на върха "Спорт за устойчиво развитие", са насочени към това младите хора да са по-активни и да спортуват масово. 

На събитието, организирано от посланика ни във Франция Радка Балабанова, присъстваха и министърът на младежта и спорта Георги Глушков, председателят на БОК Стефка Костадинова. По инициатива на Българския олимпийски комитет беше представена и изложба с картини на Владимир Николов, посветена на Олимпийските игри, съобщиха от президентството.

Снимка: Прессекретариат на президента