fallback

Олимпийският огън грейва до Айфеловата кула в Париж пред погледа на 1,5 млрд. зрители

Над 200 национални делегации ще плават по Сена на откриването на Игрите

26.07.2024 | 14:25 Автор: Беатрис Младжова

От днес светът е Олимпиада. И за първи път ще видим грандиозен воден парад по Сена, Селин Дион и Лейди Гага, безсмъртни хитове на Едит Пиаф, 1,5 млрд. зрители: в Париж започва историческата церемония по откриването на най-престижното спортно събитие.

Над 200 национални делегации ще плават по Сена

Те ще минат покрай забележителности като катедралата "Нотр Дам" и "Лувъра". Парадът ще започне в 20:30 часа наше време на моста Аустерлиц. Очаква се около 7000 спортисти да преминат по реката на борда на 94 лодки. България ще бъде представена от 46 спортисти в 32 различни дисциплини. Всички ще изминат шесткилометровия маршрут по водата до Трокадеро. 

"Искам да покажа Франция в цялото ѝ разнообразие. Да демонстрирам нейното богатство и пъстрота, оформени от историята, която е повлияна от различни култури", коментира артистичният директор на церемонията Томас Жоли.

Олимпийският огън грейва до Айфеловата кула

В Париж е истинско стълпотворение. Прогнозира се, че между 300 000 и 500 000 души ще гледат церемонията край Сена на живо.  Ще присъстват над 120 високопоставени представители на държави от целия свят. Сред тях ще бъде и българският президент Румен Радев.

Френските служби взеха безпрецедентни мерки за сигурност - общо 45 000 служители ще осигуряват реда, подпомагани с полицейски подкрепления и от други държави. Преминаването през центъра на Париж е възможно само със специална акредитация чрез QR код. Автомобили не се допускат, а делегациите на Израел и Украйна са със специален статут на охрана.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Спорт
fallback