Драконовски мерки и опустели улици в Париж преди откриването на Олимпийските игри

Откриването ще се проведе във водите на река Сена

25.07.2024 | 19:22 Редактор: Елеонора Танева

Ден преди официалното откриване на летните Олимпийски игри централните улици на Париж са пусти. Причините – драконовските мерки за сигурност. Откриването на Игрите е и първото в историята, което няма да се проведе на спортно съоръжение, а във водите на река Сена.

Пропускателни пунктове и QR кодове има за преминаване по улиците на Париж. Цялата френска полиция е впрегната в охраната на игрите. За опазването на реда е мобилизирана и армията, а има и командировани от чужбина.

"Има много туристи, които не говорят френски, а и полицаи, които не говорят английски. Така че ние сме тук, за да помагаме с езика и да упътваме туристите, за да им е по-лесно да намират местата, които искат да посетят. Важното е хората да се чувстват добре", каза полицай в Париж. 

Хиляди зрители и повече от 10 000 спортисти ще дефилират на откриващата церемония. Там ще бъде и фотографът на българската делегация Любомир Асенов.

"Франция е вдигнала максимално нивото на тревога и защита от терористични атаки. Състезателите ще дойдат с лодки по Сена. Ситуацията относно организацията и достъпите е много стегната", съобщи Любомир Асенов.

Според проучване на статистическата компания "Грейсноут", може да очакваме девет медала. България е представена в Париж  от общо 46 спортисти в 16 спорта. 

Вижте повече в репортажа=

Снимка: БГНЕС