Румен Радев отива в Париж за откриването на Олимпийските игри

Държавният глава ще се срещне с български спортисти

25.07.2024 | 10:18 Редактор: Беатрис Младжова
Президентът ще бъде придружен от съпругата си на откриването.

Държавният глава Румен Радев ще бъде на посещение във Франция по повод откриването на ХХХІII Летни олимпийски игри,  които започват в Париж на 26 юли. Визитата е по покана на президента на Френската република Еманюел Макрон и на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Българският държавен глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева, съобщиха от прессекретариата на президента.

На 25 юли Румен Радев ще участва в Срещата на върха "Спорт за устойчиво развитие". Домакини на събитието са Еманюел Макрон и Томас Бах, а участие ще вземат държавни и правителствени ръководители, международни организации, спортисти и представители на международни федерации, на олимпийското движение, на неправителствения сектор и бизнеса. Фокус на срещата е поставен върху ангажимента към здравето и образованието на децата, както и приноса на спорта към Целите за устойчиво развитие на ООН.

Президентът ще се срещне Макрон и българските олимпийци

На 26 юли президентът Радев ще посети българското посолство в Париж, което ще отбележи началото на лятната олимпиада и участието на родните ни спортисти в Игрите. В дипломатическата ни мисия по инициатива на Българския олимпийски комитет ще бъде представена изложба с картини на Владимир Николов.

По-късно същия ден държавният глава и съпругата му ще бъдат посрещнати в Елисейския дворец от президента на Франция Еманюел Макрон и съпругата му Брижит Макрон. След официалния прием, даван от френския президент, държавните и правителствени ръководители на делегации ще участват в тържественото откриване на Олимпийските игри в Париж на площад "Трокадеро".

В рамките на визитата във Франция държавният глава Румен Радев ще посети Олимпийското село, разположено в Сен Дени край Париж, където ще се срещне с български спортисти. Общо 46 олимпийци в 16 спорта ще представят страната ни на игрите в Париж. Предвижда се президентът да подкрепи състезателите ни и в рамките на спортни състезания с българско участие.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR