fallback

В медалите за Олимпиадата в Париж 2024 има фрагменти от Айфеловата кула

Те са с шестоъгълна форма, точно като Франция

23.07.2024 | 17:53 Автор: Беатрис Младжова

Във всеки от 5084-те медала за Олимпийските игри във френската столица Париж 2024 има частици от Айфеловата кула.

И всеки от тях, независимо дали е златен, сребърен или бронзов, трябва да отговаря на много точни спецификации. А именно: диаметър от 85 мм, дебелина от 9,2 и 18 грама желязо от Айфеловата кула вътре. Теглото, от друга страна, варира в зависимост от материала и следва класирането, продиктувано от подиума - 529 грама за златния медал, 525 грама за сребърния и 455 грама за бронзовия. 

Идеята за поставяне на парче история във вътрешността на медалите, т.е. 18 грама от Айфеловата кула, идва от LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton), веригата за луксозни стоки от премиум клас, партньор на Игрите, която правилно е избрала да не прави разлика между олимпийските и параолимпийските медали.

Как вградиха "парче" от Айфеловата кула във всеки от над 5000-те медала

Емблематичната кула на Париж е претърпяла многобройни реставрации с течение на времето. Части от нея са били променяни или премахвани, но винаги са били запазвани. И в този случай дружеството за управление на Айфеловата кула е дало разрешение да се използват някои от неизползваните оригинални части. 

Медалът е с шестоъгълна форма, точно като Франция, а грамадите на кулата са разположени в центъра. На обратната страна е изобразена Айфеловата кула от долна гледна точка с думите "Париж" и годината "2024", а на ръба с Брайлова азбука е изписана разликата в медалите: една чертичка за златния, две за сребърния и три за бронзовия.

Четете повече в gol.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Спорт
fallback