fallback

Търсят сметка на ФИФА за натоварен футболен календар

В жалбата се допълва, че има и конфликт на интереси

23.07.2024 | 16:46 Автор: Беатрис Младжова

Дело срещу ФИФА е отнесено до Европейската комисията от двете водещи организации, представляващи първенствата и футболистите в Европа. ФИФПро Европа и Европейските лиги считат, че ФИФА "нарушава законите за конкуренция на ЕС и злоупотребява с доминиращата си позиция".

Жалбата на двете организации е свързана с все по-натоварения футболен календар и най-вече с плановете на ФИФА да организира Световно клубно първенство с 32 отбора през лятото на 2025 година. 

"Действията на ФИФА вредят на икономическите интереси на националните първенства и на здравето на играчите", се казва в иска, където се допълва, че има и конфликт на интереси, тъй като ФИФА е едновременно организатор на състезания и регулатор. Допълнително обвинение е, че ФИФА не се е консултирала със заинтересованите страни относно промените в календара, предаде БГНЕС.

ФИФПро е международният профсъюз на футболистите, докато Европейските лиги обединява повече от 1000 отбора от 33 страни, като включва най-силните първенства в света - Висшата лига (Англия), Бундеслигата (Германия), Серия А (Италия), Лига 1 (Франция), Примейра Лига (Португалия), Ередивизи (Нидерландия) и много други. Испанската Ла Лига не членува в организацията, но също е подписала жалбата.

"Юридическите действия вече са единствената отговорна стъпка на първенствата и футболистите от Европа, за да бъде предпазен футбола, неговата екосистема и всички заети в него от едностранните решения на ФИФА", заявяват двете организации.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Спорт
fallback