Талисманът на Олимпиадата в Париж: Символ на свобода и революция (+СНИМКИ)

Усмихнатото червено "дребосъче" прикова вниманието

23.07.2024 | 09:25 Редактор: Деси Николова

Олимпийските игри в Париж са все по-близо и  любителите на спорта с нетърпение очакват петък и официалната церемония по откриването им на река Сена. Кой обаче е талисманът на Игрите?

Усмихнатото червено "дребосъче" прикова вниманието на много хора и сигурно почти никой не е разбрал за какво става дума от пръв поглед.

Това е червена барета, която е носена от много известни исторически личности във Франция. Както може да се прочете на сайта на Олимпийските игри, името и самият талисман са избрани като символ на свободата.

Тъй като визията на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. е, че спортът може да промени живота, талисманите ще играят голяма роля, като водят тази революция чрез спорта -  се посочва на уебсайта на Олимпийските игри.

Интересното е, че дизайнерският екип умело е успял да смеси и трите цвята на френското знаме - червено, синьо и бяло, а в самата среда има голямо лого на Олимпийските игри в Париж в златисто, пише "Труд".

Тази червена барета е изобразена на много евромонети, сечени във Франция, и интересното е, че тя се превърна в един от символите на Френската революция.