Български бейзболисти поставиха рекорд за "Гинес"

Очаква се ратификацията на постижението да стане факт до няколко месеца

08.07.2024 | 15:17 Редактор:
Български бейзболисти поставиха рекорд за
Български бейзболисти поставиха рекорд за "Гинес"

Нов рекорд за Книгата на "Гинес" поставиха трима български бейзболисти. Съотборниците от състава на шампиона "София Блус" Стефан Бешков, Димитър Насъпов и Теодор Каракашев подобриха постижението за най-много отиграни топки по земя в рамките на една минута (Most baseball ground balls fielded in one minute).

Досегашният върхов брой беше 11, постигнат от американците Джейк Арън, Андрю Уилямс и Бари Епстайн в Далас, щата Тексас, на 16 юни 2022 г. Българското трио осъществи два по-добри опита на стадион "Октомври" в София на 6 юли 2024 г., реализирайки веднъж 12 и веднъж 13 "аута" за 60 секунди.

В подадената апликация за признаване на рекорда беше вписано постижението от 12 успешно отиграни топки, тъй като по технически причини по-силният резултат не можеше да бъде удостоверен. По изискванията на "Гинес" опитът за рекорд беше направен в присъствието на двама свидетели, двама времеизмервачи, оператор и фотограф.

Всички документи и заснетият видеоматериал вече са подадени в онлайн платформата на Книгата за рекордите. Очаква се ратификацията да стане факт в близките месеци.

"Целта на това общо усилие, на този групов рекорд е привличане на обществено внимание и евентуално подпомагане на набирането на средства за бейзболните отбори и програми в България. Също така желанието ни беше да добавим нови предизвикателства и цели в нашите тренировки. А също и да бъдем вдъхновение и добър пример за младите спортисти", сподели главният двигател за осъществяване на рекорда Стефан Бешков.

Инициативата се проведе като част от целогодишната дарителска кампания на българската федерация по бейзбол и софтбол (БФБС) за подпомагане на националните отбори – главно на детските и юношеските състави. Средства може да се превеждат по всяко време в банковата сметка на БФБС, публикувана във Facebook профила на федерацията.

Снимка: БФБС