€10 000 за спортисти от Крим, които откажат участие на Олимпиадата без руски флаг

Ограниченията на Игрите в Париж важат за руските и беларуските състезатели

05.07.2024 | 08:55 Редактор: Елеонора Танева
€10 000 за спортисти от Крим, които откажат участие на Олимпиадата без руски флаг

Кримските спортисти, които имат квота за Олимпийските игри в Париж, но откажат да участват поради изискването да се състезават без руски флаг, ще получат обезщетение от 1 милион рубли. Това съобщи пред ТАСС министърът на спорта на Република Крим Олга Торубарова. 

"Ръководителят на Крим реши да изплати компенсация на спортисти, които биха могли да отидат на Олимпиадата, но не отидат. Те ще получат плащане в същия размер като за победа на Петите Спортни игри на страните от БРИКС - 1 милион рубли", каза тя и отбеляза, че общо петима спортисти ще получат такова заплащане. 

По-рано ръководителят на Република Крим Сергей Аксенов заяви, че спортистите от региона са решили да се откажат от участие в Олимпийските игри в Париж и напълно подкрепя решението им. Така те ще получат обещаните награди, които са еквивалент на 10 284 евро.

Ограниченията на Олимпиадата важат за руските и беларуските спортисти. В Париж те ще могат да се представят с неутрален статут, като им е забранено да демонстрират каквато и да е връзка със своите страни и да участват в отборни състезания. Руските власти смятат съответното решение на МОК за дискриминационно и противоречащо на олимпийските принципи. 

Снимка: БГНЕС