Живко Тодоров се зае да помогне на ДЮШ "Берое", Банато призна за забавени заплати

Кметът на Стара Загора апелира треньорите да бъдат назначени на трудови договори

03.07.2024 | 14:03 Редактор: Искра Ангелова
Живко Тодоров се зае да помогне на ДЮШ

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров обеща, че се ангажира да помогне на Детско-юношеската школа на "Берое". На срещата присъстваха още началникът на Звено "Спорт за всички и спортни дейности“ Стелиян Попчев, президентът на "Берое" Ернан Банато, спортният директор на ДЮШ Алехандро Сагерас, родители на деца от 11-те набора, които играят в школата, треньори.

"Лично съм се ангажирал да проведа разговори за спонсориране на школата, месечната ѝ издръжка трябва да достигне около 40 хил. лева, за да не страдат от лишения децата и треньорите", обобщи градоначалникът Живко Тодоров. В момента месечната подкрепа на ДЮШ е около 27 хил. лева. Присъстващите на срещата родители се съгласиха таксата, която заплащат, за да тренират децата им, да се актуализира от 60 на 80 лева. Тази сума обаче формира само част от издръжката, затова е необходимо да се търсят дарители.

Следващата значима стъпка са преговорите с 6-имата напуснали треньори: Иван Желев, Дончо Атанасов, Павел Димов, Трифон Панев, Веселин Пенев и Диян Атанасов. "Моят договор изтече преди дни, но съм тук, защото болея за отбора и децата", обяви треньорът на вратарите Мирослав Радев. По думите му тръгналите си 6-има са склонни да преосмислят решението си, ако видят, че се предприемат сериозни мерки за бъдещето на ДЮШ.

Живко Тодоров апелира треньорите да бъдат назначени на трудови договори, тъй като част от тях сега са на граждански.

Финансирането на школата ще се осъществява през отделна сметка на съществуващо вече сдружение с нестопанска цел, чиято функция е да подпомага футбола и то вече има договор с ПФК "Берое", стана ясно още на срещата. Това е правната форма, потвърди и адвокат Светослав Миневски.

Градоначалникът припомни, че община Стара Загора в момента поема цялата издръжка на терена, консумативи и разходи, свързани със спортната база. Вчера по обед Живко Тодоров се е срещнал със собственика на "Берое" и е поискал от него уверение, че Детско-юношеската школа ще продължи да функционира, треньорите ще получават възнагражденията си редовно.

Ернан Банато призна, че заплатите са закъснели и като причина посочи оттеглянето на генералния спонсор по средата на сезона, което е предизвикало затруднения. Собственикът увери присъстващите, че го е грижа за децата в Стара Загора и е възможно всички те да тренират в "Берое", без да плащат такси. Готов е да разговаря с напусналите треньори и да ги прикани да се върнат обратно.

Снимка: Община Стара Загора