45 състезатели в 16 спорта представят страната ни на Игрите в Париж

Знаменосци на българската делегация по време на откриването ще бъдат Станимира Петрова и Любомир Епитропов

26.06.2024 | 16:30 Редактор:

Събранието на БОК утвърди българската делегация за ХХХІII Олимпийски летни игри в Париж, които започват на 26 юли. Делегатите решиха в най-престижната надпревара на планетата България да бъде представена от 45 състезатели в 16 спорта.

Същевременно председателят на БОК Стефка Костадинова обяви, че знаменосци на българската делегация в парада на нациите по време на откриването на Олимпиадата ще бъдат боксьорката Станимира Петрова и плувецът Любомир Епитропов.

"Преди всичко искам да поздравя всички, които през последните няколко години помогнаха за спечелването на българските олимпийските квоти за Париж 2024. Благодаря на състезатели, треньори, на хората от щабовете в националните отбори, медицинските лица, на служители и ръководители на спортните федерации. Всички те се пребориха и заслужиха своето участие в Париж след изключително тежки квалификации, някои дори с резултати и конкуренция като на световни първенства и олимпиади. Винаги съм изтъквала, че важно е не количеството, а качеството", заяви Костадинова.

Президентът на БОК благодари за помощта от страна на българската държава и се обърна към всички сънародници с апел да подкрепим нашите олимпийци и да дадем заедно този мощен стимул за успеха и доброто представяне на цялата ни делегация.

"От сърце желая на всеки от нашите спортисти да има своя голям ден по време на Олимпиадата. Да бъдат здрави и силни, да носят с чест и гордост българските екипи, тъй като те са най-ярките посланици на българщината. Силно желая и вярвам, че в Париж отново ще чуем родния химн поне няколко пъти", каза още настоящата световна рекордьорка в скока на височина, глобална знаменитост и икона на българския спорт.

Четете повече в gol.bg.

Снимка: БГНЕС