Турция се чувства като домакин на Евро 2024 в Германия

През 2023 броят на турците в Германия е бил над 1,5 млн.

18.06.2024 | 14:20 Редактор: Тодор Петров
Турция се чувства като домакин на Евро 2024 в Германия

Днес от 19:00 часа българско време е мачът между Турция и Грузия от Европейското първенство по футбол в Германия. На стадиона в Дортмунд са допуснати едва 60 000 зрители, но въпреки това отсега се знае, че ще е много шумно. И това не е изненадващо, защото Европейското първенство в Германия всъщност донякъде е домакинско и за турския национален отбор.

През 2023 броят на турците в Германия е бил над 1,5 милиона, а други около 1,4 милиона са германски граждани от турски произход. Това сочат данните на Федералната статистическа служба. 

Кенан Йълдъз от Регенсбург в германската провинция Бавария е син на баща турчин и майка германка. Той играе за младежкия отбор на "Байерн" в продължение на десет години, преди да се присъедини към "Ювентус" през 2022, а година по-късно става турски национал. Дженк Тосун е роден през 1991 във Вецлар, германската провинция Хесен, и започва да играе футбол в "Айнтрахт" (Франкфурт). През 2011 преминава в турското първенство. 

Дори капитанът на националния отбор на Турция Хакан Чалханоглу е роден в Манхайм. Той играе професионално в Германия, а после и в Италия и никога не е играл в турското клубно първенство.

Други футболисти с турски корени обаче избраха да продължат кариерата си в германския национален отбор - Илкай Гюндоган, който е капитан на германския тим, Дениз Ундав и Емре Джан.

Турските фенове са много щастливи и имат високи очаквания. Когато турският национален отбор се нанесе в хотела си в Хановер, по улиците ги посрещнаха стотици фенове. 2500 души присъстваха на откритата тренировка и подкрепяха своите любимци. 

Ако Турция премине в следващия кръг, сблъсъкът с германския отбор вероятно ще бъде възможен най-рано на четвъртфиналите. И това със сигурност ще бъде още по-специален мач за турските футболисти с германски корени и техните фенове от Германия, пише DW.

Снимка: БГНЕС