fallback

ФИФА мести централата си от Цюрих?

Вече показват признаци на децентрализиране на някои от своите решения

17.05.2024 | 17:01 Автор: Деси Николова

Глобалният ръководен орган на футбола отвори вратата за потенциално преместване на централата си от Цюрих, като същевременно подчерта, че е "щастлив" главният офис за момента да остане в Швейцария.

С 202 на 4 гласа делегатите на годишната асамблея на ФИФА в Банкок одобриха набор от нови правила, включително нова клауза, която постановява, че Цюрих е централата, докато членовете не решат друго.

Не е ясно дали това може един ден да означава преместване от града във френскоговорящата част на Швейцария, където са седалището на много от най-големите спортни федерации в света, включително УЕФА и Международния олимпийски комитет, или изобщо извън страната

"Има много спортни и международни организации, чиито централи са в Женева и Лозана, но докато нашите членове не решат друго, Цюрих остава наша централа", каза говорител на ФИФА пред ДПА.

"Обмисляме да отворим клонове на други места в Швейцария и по този начин да разширим присъствието си в страната", допълни той.

ФИФА вече показа признаци на децентрализиране на някои от своите решения с офиси в други градове, включително Париж. Миналата година организацията подписа сделка за 60 000 квадратни фута офис площи в Маями за планиране на Световното първенство през 2026 г., което ще бъде съвместно домакинство на САЩ, Канада и Мексико.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино също обеща да продължи усилията на своя предшественик за пренасяне на Световната купа на нови пазари. Катар беше домакин на турнира през 2022 г. и се очаква първенството да се върне в региона през 2034 г. Почти сигурно е, че Саудитска Арабия ще бъде домакин тази година поради ограниченията за това кои региони могат да кандидатстват за турнира.

Запитан относно призива на Палестинската футболна асоциация за санкциониране на Израел от международния футбол, Инфантино каза, че ще използва независим правен съветник, за да разгледа въпроса.

"Палестина е пълноправен член на ФИФА, както всеки от останалите 210 членове на ФИФА, с абсолютно същите права и същите задължения, като всяка друга страна", каза той.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Спорт
fallback