Нургюл Салимова пропусна да спечели още днес Световната купа по шах

Утре ще се изиграе решителен тайбрек по бърз шах за определяне на шампионката

20.08.2023 | 20:12 Редактор:
Нургюл Салимова пропусна да спечели още днес Световната купа по шах
Нургюл Салимова пропусна да спечели още днес Световната купа по шах

Нургюл Салимова пропусна да спечели още днес Световната купа по шахмат в столицата на Азербайджан Баку.

Във втората партия от финалната серия с рускинята Александра Горячкина 20-годишната българка завърши реми с белите фигури на 118-я ход. Срещата продължи 5 часа и половина. Резултатът след двете партии стана 1:1 и утре ще се изиграе решителен тайбрек по бърз шах за определя на шампионката.

При навлизането в ендшпила Салимова имаше две пешки в повече и позиция, която да реализира лесно. Притисната от времето, българката направи няколко неточности в решителната част на партията и в края ѝ трябваше да се бори за ремито с фигура по-малко.

В дебюта Салимова и Горячкина отново разиграха отказания вариант на Дамския гамбит. 24-годишната Горячкина, която е № 3 в световната ранглиста при дамите, имаше съвсем лека инициатива в началото, но Салимова започна да иззема предимството в мителшпила. Българката намираше най-точните ходове във всяка ситуация и постепенно "задушаваше" играта на съперничката си, пише "Фокус".

На 31-я ход Салимова взе пешката на Горячкина на H6 и получи първото си материално предимство в партията. Малко по-късно тя остана и с още една пешка в повече. Вместо да потърси опростяване на позицията, българката избра много сложен вариант за реализация, а двата коня, които Горячкина успя да постави в центъра на дъската, се превърнаха в господари на карираното поле. За да се измъкне, българката трябваше да се откаже от пешките си в повече, а на 67-я ход се наложи да жертва и коня си за последната пешка на Горячкина. С топ и кон на дъската срещу топ Горячкина направи и невъзможното в търсене на победата, но материалното ѝ предимство не стигаше за постигането на такава.

Снимка: Nurgyul Salimova/Facebook