Алкарас сломи Джокович в зрелищна битка на поколенията и триумфира с титлата на "Уимбълдън"

Испанецът спечели с 1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4

16.07.2023 | 21:00 Редактор: Тодор Петров

Испанецът Карлос Алкарас детронира Новак Джокович от трона на "Уимбълдън" и за пръв път в кариерата си спечели турнира на трева от Големия шлем. В невероятен 5-сетов трилър 20-годишният тенисист триумфира след 4 часа и 42 минути битка на централния корт.

Пред погледите на куп световни знаменитости, краля на Испания и кралското семейство на Уилям и Кейт, младият испанец намери сили да сломи изглеждащия непобедим Джокович в изпълнен с обрати финал и спечели с 1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4.

Принцесата на Уелс Кейт Мидълтън награди един от най-младите шампиони в историята на "Уимбълдън". Тя връчи и наградата за второто място на сърбина, който не успя да си върне първата позиция в световната ранглиста, където остава Алкарас.

Това е втора титла за испанеца от турнирите от Големия шлем. Сърбинът остава с 23 титли от Шлема.

"Абсолютно заслужаваше титлата, ти си невероятен. Мислех си, че ще имам проблеми само на клей и на твърди кортове, но не и на трева. Поздравления за невероятния начин, по който се адаптира към настилката. Поздравления за страхотната работа на целия ти екип. Това е един от онези моменти, за които ние работим всеки ден. Няма как да съм удовлетворен, но бях надигран от по-добър тенисист", обърна се Джокович към своя опонент на финала.

След това сърбинът поздрави своето семейство и се разплака пред многохилядната публика на централния корт на "Уимбълдън".

"Това наистина е сбъдната мечта за мен. Дори да бях загубил, щях да бъда горд от това, което съм направил, защото играх финал срещу една от легендите на нашия спорт. Невероятно е за момче, което от 12-годишно мечтаеше да се озове един ден в подобна ситуация. Всичко се разви много бързо, горд съм от постигнато от мен и отбора, който стои зад мен. След първия сет си казах, че трябва да вдигна нивото, защото всички тук ще бъдат разочаровани. Новак, ти ме вдъхновяваш. Играя тенис и защото съм те гледал", каза Алкарас в шампионската си реч.