Еколози пречат на ЦСКА за реконструкцията на ст. "Българска армия"

Пожелаха оценка на въздействието върху околната среда 

13.06.2023 | 08:57 Редактор:
Еколози пречат на ЦСКА за реконструкцията на ст.
Еколози пречат на ЦСКА за реконструкцията на ст. "Българска армия"

Нова спънка изникна пред реконструкцията на стадион "Българска армия". След като преди дни активисти изпратиха писмо до РИОСВ с искане да не одобри инвестиционния проект заради липсата на подробен устройствен план (ПУП), вчера еколози пожелаха оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Инициативата е на „Зелени закони“, която се финансира от „Отворено общество“, където участват известният природозащитник Тома Белев, бившият депутат от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев, екологът Петко Ковачев, Стефан Аврамов от швейцарската фондация WWF и журналистката Вера Стаевска.

Ремонтът на стадион "Българска армия" се планира да започне през есента, но разработването на оценка за въздействие върху околната среда е дълга и тежка процедура и обикновено продължава с години. Примерите са много. Поради подобни обжалвания на зелени неправителствени организации, някои линии на метрото бяха забавени с години. 

Проектът на ЦСКА планира всички дейности по реконструкцията да са в рамките на съществуващото съоръжение, без да се навлиза и засяга Борисовата градина. Законът не изисква за ремонт да се прави ОВОС. Той е задължителен, ако се изгражда нов стадион, който засяга части от парка. В компетенциите на Столична община и кмета Фандъкова е дали ще приемат искането на еколозите от „Зелени закони“ за ОВОС, пише gol.bg.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Мони
преди 1 година
Eй, навсякъде се врат и всичко искат да саботират тия еколози значи. Дано не им обърнат внимание. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 1 година
тия друго не знаят освен да пречат май Сигнализирай за неуместен коментар