Млади украински спортисти избягаха от войната, тренират вече във Видин

Те още помнят сирените за тревога и взривовете

02.04.2022 | 15:07 Редактор: Искра Ангелова

Млади украински спортисти по кану-каяк от два украински града вече тренират във Видин. Родителите на 25-те деца ги поверяват на треньорите им, за да ги спасят от войната.

Преди около месец видинчанинът Иван Иванов вижда пост на олимпийския шампион по кану от Украйна Юрий Чебан.

"В сторито му той молеше за помощ за тези деца. Попитах го за какво става въпрос, той ми обясни, че са вече на сборния пункт и искат да избягат от войната", сподели Иван Иванов.

Така той предлага помощ и настаняване във Видин. Дни по-късно украинските надежди по кану-каяк вече тренират с българските си връстници. В същото време с помощта на фондация бързо се събират средства и спортистите вече имат нови лодки, както и всичко необходимо за да тренират. 

Още обаче помнят сирените за тревога и взривовете.

"Когато напуснахме Николев, градът беше под бомбардировки, но все още не беше окупиран. Моите родители, техните родители, всички са там. Единствено ние напуснахме, за да не станат децата свидетели на ужаса от войната", коментира треньорът по кану-каяк Сергей Матрони.

Сега надеждите по кану-каяк се чувстват добре, тренират и обменят опит с българските си връстници.

"Много неща можем да научим от тях. Това, което ние правехме по социалистическо време, те са го запазили и до днес. Да не забравяме, че Украйна, Беларус, Германия и Унгария са световните сили в нашия спорт", подчерта треньорът Стефан Илиев.

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК