Развръзка по случая с Пън Шуай: Отрече се от думите си, не била насилвана сексуално

Тенисистката изчезна за седмици от публичното пространство, след като обвини в сексуално насилие водещ китайски политик

07.02.2022 | 14:00 Редактор: Жаклина Иванова

Развръзка по казуса с китайската тенисистка Пън Шуай. Спортистката изчезна за седмици от публичното пространство, след като обвини в сексуално насилие водещ китайски политик. В интервю сега, дадено обаче под контрола на Китайския олимпийски комитет, Пън се отказа от думите си.

"Никога не съм казвала, че някой ме е насилвал сексуално", твърди тя.

Интервюто за френското издание "Екип" е дадено в компанията на членове на Китайския олимпийски комитет, които превеждали думите ѝ от китайски - след предварително изпратени въпроси. Допълнително условие от китайските власти и Пън било интервюто да бъде публикувано под формата на въпроси и отговори, от които да не бъде спестявана и дума.

Случаят с Пън нашумя през ноември. Тогава в дълъг пост в китайската социална мрежа Weibo тя обвини бивш висш партиен функционер в сексуално насилие. Постът ѝ след това обаче беше свален, а за седмици Пън не се беше появявала в публичното пространство.

За първи път тя се отрече от думите си в края на декември. Случаят получи огромен отзвук. Сега обаче китайката заяви, че това не е било нужно.

"Не знам защо толкова се притесниха за мен. Никога не съм изчезвала. Всички можеха да ме видят, включително приятелите ми, колегите ми, хора от МОК, но нямах физическата способност да отговоря на всички съобщения", сподели тя.

Редица западни медии обаче коментираха, че интервюто е опит за пропаганда. В него 36-годишната звезда на китайския тенис намеква, че може да се откаже от спорта.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК