fallback

Джокович и феновете му ликуват прибързано, може да забрави за Австралия за 3 г.

Очаква се решението на министъра на вътрешните работи на страната

10.01.2022 | 13:46 Автор: Тодор Петров

Световният номер 1 в тениса Новак Джокович спечели делото срещу австралийските власти. Съдът намери за необоснователни действията на граничните власти, които са му отказали визата заради непокриване на здравните изисквания за влизане в страната. 

След няколкочасово заседание, на което бяха изслушани и двете страни, съдия Антъни Кели обяви, че към Джокович са се отнесли несправедливо след пристигането му на летището в Мелбърн. Според постановлението на съда правителството ще трябва да покрие нанесените щети на Джокович, да го освободи от хотела за мигранти в Мелбърн в рамките на 30 минути, както и да върне обратно паспорта му. 

Негови фенове ликуваха след освобождаването му. 

"Ние сме много щастливи, виждате сълзите в очите. Чувствам се невероятно, защото той направи всичко необходимо. Установих, че австралийската съдебна система работи, това е справедливост. Не е повлияно от политически фигури, което е страхотно. Искаме да видим Новак на финалите и да спечели", споделиха те. 

Реакция дойде и от други спортисти. 

"Независимо дали съм съгласен с някои неща с Джокович, съдът се произнесе и каза, че той има право да участва на Australian Open. Уважавам решението на съда. Пожелавам му късмет", коментира Рафаел Надал.

Възстановяването на визата обаче не гарантира, че Джокович ще може да се бори за своята 10-а титла на турнира, който започва на 17 януари. В съда адвокатите на правителството предупредиха, че министърът на вътрешните работи все още може да отмени визата, което ще доведе до автоматична тригодишна забрана. 

Джокович беше задържан още с пристигането си на летището в Мелбърн, въпреки че беше получил медицинско изключение, с което заобиколи изискването за задължителна ваксинация. Вследствие на това визата му беше анулирана. 

Случаят донесе и вълнения на дипломатическо ниво, като в Сърбия имаше остри реакции и обвинения, че тенисистът е държан в хотела при лоши условия. Министър-председателят на балканската страна - Ана Бърнабич, заяви, че са успели да осигурят за Джокович безглутенова храна и приспособления, с които да може да тренира. На няколко пъти Джокович е заявявал, че се противопоставя на ваксините, заявявайки, че това е лично решение. 

Според адвокатите му той е преболедувал в средата на декември, което е довело до освобождаването му от ваксинация. Това пък повдигна въпроси заради присъствието му на 17 декември на публично събитие, на което е без маска и заобиколен от хора.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Спорт
fallback