Финансиране на растежа на фирмите и намиране на таланти са най-големите предизвикателства за предприемачите в България

Липсата на инвестиции в рисков капитал се дължи на консервативност, твърдят участниците в дискусията на Клуб Investor.bg - „Предприемачи на бъдещето“

28.09.2018 | 14:31
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, фотограф на Investor Media Group

Предприемачите, решили да стартират бизнес в България, намират лесно начално финансиране на проектите си, но няма достатъчно ресурс за рисков капитал. Липсва и дялов капитал за растеж на новите компании, като ако не се влее достатъчно капитал в развитието на компаниите, това може да забави и ръста на икономиката. Около тази теза се обединиха експерти и предприемачи по време на дискусията на Клуб Investor.bg - „Предприемачи на бъдещето“, която се проведе на 27 септември в София.

„В България има ресурс за първоначално финансиране на стартъпи, но недостатъчно ресурс за рисков капитал. В страната ни финансирането е с 12 пъти по-малко от това на европейско ниво и се отпускат 6 пъти по-малко пари спрямо БВП.“, коментира модераторът на дискусията Виктор Манев от Impetus Capital.

По думите му в Централна и Източна Европа, където в инвестициите се включва и рисков капитал, се отбелязва сериозен напредък на сключените сделки. В България през 2017 година са били финализирани 20 сделки, което отрежда на страната ни трето място по брой сделки в региона, след Полша и Унгария.

„В България има 25 хиляди компании, които растат годишно с 25% като развитие. Това означава, че те имат нужда от 25 млрд. лева капитал", отбеляза Манев и обясни, че най-голямо търсене има сред IT фирми и търговските компании.

Регионалният мениджър на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) Христо Стоянов също подчерта, че по отношение на разпределението на рискови инвестиции в България доминират сделките при стартиране на бизнес и почти липсва дялов капитал във фазата на растеж. Този проблем обаче не бил характерен само за България.

„В Европа вече не е трудно да се намери капитал, но е трудно, когато има нужда за развитие и този капитал е дефицитен. Изоставането на Европа от Америка е между 3 и 5% и затова компаниите отиват в Силициевата долина“, отчете Стоянов.

Затова и през последните години ЕИФ инвестира именно в развитието на фирмите заедно с над 600 фонда.

Според зам.-председателя на Съвета на директорите на Българска фондова борса (БФБ) Васил Големански освен липса на рисков капитал фирмите в България трудно успяват да се срещнат с инвеститори. Затова БФБ създава специален сегмент за листване на такива компании, който ще заработи до дни.

Преди година получихме лиценз за такава платформа и след около три месеца ще се търгуват малки и средни предприятия и такива с проспект до 1 млн. евро“, поясни Големански.

От Общинския гаранционен фонд в София отчетоха, че чрез програмата си за предприемачи със стартиращи и иновативни предприятия, са подкрепили над 650 проекта, с което са поели риск за кредити над 120 млн. лева.

„Основната гаранционна схема покрива гаранции до 100 хил. лева, а програмата за стартиращи и иновативни фирми - до 30 хил. лева, като целта е да подкрепим повече предприятия с жени предприемачи, социални проекти, иновативни и стартиращи предприятия“, коментира управителят на Общинския гаранционен фонд Николай Ценков.

Според управляващия партньор в Brightcap Ventures Даниел Лорер липсата на инвестиции в рисков капитал се дължи на консервативността на хората, а според Юлиан Софрониев, изпълнителен директор на българската технологична компания Biodit, годишно като гроув капитал за предприемачите липсват между 250 и 300 млн.  евро.

Според евродепутата Ева Майдел новите технологии спомагат за развитието на предприемачите. „Новите технологии предоставят не само възможности за създаване на изцяло нови бизнеси, но могат да оптимизират всички съществуващи операции и на бизнеси, които не са били цифрови доскоро. Предприемачите на бъдещето са дигиталните предприемачи“, обясни Майдел.

Младите и успешни предприемачи, които споделиха опита си по време на „Предприемачи на бъдещето“, се обединиха около тезата, че най-сериозният проблем който срещат в развитието на бизнеса си, е намирането на таланти.

„За разлика от 2006 г. сега има много възможности. Проблемът обаче не е да се намери финансиране, а правилния екип, с който да гледате напред“, заяви Борис Колев от CSR Bulgaria.

Мнението му сподели и Татяна Миткова от ClaimCompass, според която намирането на ментори е предизвикателство за развиващите бизнес. „Когато започнах не знаех нищо за този свят. Не знаех как да продавам идеите си, затова прочетох книги с приложими познания при търсене на инвеститори.“, коментира Спас Керимов от Printivo, чиято фирма се фокусира върху 3D принтиране на тъкани. За Силвия Павлова, създател на козметичната фирма Wooden Spoon, бизнесът в България „трябва да работи с конкуренти, които се оказват партньори при достигане на стандарти“.

„Предприемачи на бъдещето“ се организира от Клуб Investor.bg с подкрепата на Philip Morris Bulgaria, Opel, Chivas Venture; институционалното партньорство на SOHO, Betahaus Sofia, Puzl, Българска стопанска камара и медийната подкрепа на Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Smart Money, Успелите и др.