Над 40 агенции се включиха в дискусия на Imoti.net в Бургас

Водещата платформа за недвижими имоти събра сектора в региона в полезен дебат за тенденциите на пазара и нелоялната конкуренция

01.10.2016 | 00:00 Редактор: Константина Маркова
Над 40 агенции се включиха в дискусия на Imoti.net в Бургас

Пазарът на имоти в Бургас и региона е във възход, като отчита 10% ръст в продажбите и 2% ръст в наемите, стана ясно на бизнес закуска на водещия сайт за недвижими имоти Imoti.net в морския град на 30 септември. Над 40 представители на агенции се включиха в дискусията за тенденциите в сектора и нелоялната конкуренция. Компаниите представиха актуални данни и анализи, според които пазарът бележи ръст в покупките на зелено, а най-търсени са двустайните и тристайни жилища.

„Сделките с бизнес имоти се правят най-вече с цел инвестиции, така че купеният имот веднага да може да се отдаде за наемане. Основната причина за това е високата доходност на бизнес наемите – над 4%“, съобщи Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net (на снимката).

За разлика от жилищните имоти, за които има голямо търсене и малго предлагане, при ваканционните се отчита обратната тенденция. Цените на ваканционните имоти варират от 300 до 1200 евро на квадратен метър. Пазарът в Бургас и региона отчита отлив на руски купувачи, за сметка на активизирането на вторичния пазар – чужденците пренасочват инвестициите си от ваканционни имоти към градски, които могат да се отдават под наем през по-голямата част от годината.

Още подробности вижте във видеото:

Важна тема в дискусията на Imoti.net беше нелоялната конкуренция - с фалишиви обяви, некоректно обслужване и др. - кауза, по която сайтът работи от години. Както и в други градове, в Бургас агенциите настояват за държавно регулиране и създаване на специален закон за имотния бизнес. Участниците в дискусията коментираха с позитивен знак факта, че в Бургас самите брокери работят заедно, вместо в ожесточена конкуренция, за да неутрализират нелоялните практики, доколкото е по силите им.

Дискусията е поредната, организирана от Imoti.net, като част от проекта “Годишни награди на imoti.net” за добри практики в сектора на недвижимите имоти. Следващата бизнес закуска ще бъде проведена в Пловдив. Събитията на Imoti.net се радват на силен интерес от страна на агенциите и медиите във всички градове.