6 причини да гледате сериала „Операция „Тежка вода“

Историята, която определи победителите във Втората световна война, с премиера на 27.09., от 20,30 ч. по Bulgaria ON AIR

26.09.2016 | 14:37 Редактор: Константина Маркова
6 причини да гледате сериала „Операция „Тежка вода“

Националната телевизия Bulgaria ON AIR ще излъчи премиерно за България историческия минисериал „Операция „Тежка вода“. Поредицата разказва в детайли една от най-интересните истории от Втората световна война - за тежкия воден саботаж в Норвегия и германския проект за ядрено оръжие по време на Втората световна война. Кои са 6-те причини, заради които трябва да гледате сериала, вижте в следващия текст, цитиран от sbs.com.au

1. Сериалът е по действителен случай

„Операция „Тежка вода“ разказва историята на една от най-смелите постъпки по време на Втората световна война. През 1943 г. норвежкото и британското разузнаване осъществява план, довел до взривяването на фабриката за тежка вода в Норвегия, която е от решаващо значение за развитието на атомното оръжие на нацистите. С изключение на един британски филм, издаден преди 50 години („Героите на Телемарк“), тази ключова глава в историята не е екранизирана досега. Ако събитията в този период се бяха стекли различно, това би  довело и до различен край на Втората световна война.

2. Всяка история има две страни, но в тази - те са три

Историята е разказана от три перспективи – тази на носителя на нобелова награда – физикът Вернер Хайзенберг и неговата научна работа за нацистите в Берлин, заговорът на норвежките и британските съюзници за саботаж на фабриката, както и самите собственици на фабриката.

3. Скандинавската драма

Не е случайно, че точно норвежците и британците са работили заедно по този саботаж преди, а 72 години по-късно двете страни отново си сътрудничат, създавайки сериала. Дания също помни своята драма и също има участие като партньор в копродукцията. „Операция „Тежка вода“ е една интелигентно разказана история, реализирана със стил.


4. Страхотен актьорския състав.

Тази забележителна история оживява на малкия екран с актьорски таланти от цяла Европа. Представителите на Великобритания са Анна Фрийл и Пип Торенс. Актьорът, "развяващ норвежкия флаг"  e Еспен Клоуман Хойнер. Мейбрит Сарънс представлява Дания, а Кристоф Бах е в състава от немска страна.

5. Историята в сериала е по-актуална от всякога в модерната епоха на научно откритие и геополитически промени

Присъеднявайки се към „Клуб Уран“, Хайзенберг припомня думите на Айнщайн: „Ако войната служи на науката, не се притеснявайте, но ако науката служи на войната...“ и така зрителят започва да размишлява върху евентуалните последствия. Катастрофалните бомбардировките над Хирошима и Нагасаки отбелязаха началото на ядрената епоха. „Операция „Тежка вода“ ни връща към мястото, където започва всичко...

6. Сериалът се радва на голям интерес и високи рейтинги в Европа

Сериалът разби рейтинговите рекорди с премиерата си през 2015 г.. Невероятният брой от 1,2 милиона норвежци са гледали първите два епизода – това са грандиозните 24% от населението.

Каква е цялата история от мисията през 1943 г. и колко близо са били нацистите до целта си да изграждат атомна бомба – гледайте от 27.09., в 20,30 часа по Bulgaria ON AIR.