Яна и Ивелин са победителите в конкурса за творческо писане на "Забавното четене"

Награждаването се проведе в рамките на инициативата "Стара хартия за нова книга"

11.09.2016 | 18:50 Редактор: Константина Маркова
Яна и Ивелин са победителите в конкурса за творческо писане на

Десетгодишната Яна Стоева от София и единайсетгодишният Ивелин Крумов от Русе спечелиха първите места в конкурса за творческо писане на "Забавното четене" в двете възрастови категории – 8-10 г. и 11-14 г.

В челните тройки са още Христо Бохотски от София /10 г./, Пресиян Стефанов от Видин /8 г./, Кристина Маринова от Враца /11 г./ и Иван Върбанов от Троян /12 г./

Награждаването се проведе в неделя, 11 септември, в рамките на инициативата "Стара хартия за нова книга" в книжен център "Гринуич", на която кампанията по инициатива на Az-deteto.bg "Забавното четене" е традиционен партньор. Водещ на церемонията беше лицето на сутрешното магазинно предаване ДНЕС по Bulgaria ON AIR Константина Живова, в което "Забавното четене" има и редовна рубрика.

Всички произведения на децата, участвали в конкурса, са качени тук.

Повече вижте в репортажа на Новините ON AIR:

Тази година конкурсът за творческо писане на "Забавното четене" предизвика всички деца на възраст между 8 и 14 години да напишат свой край по едно от четирите произведения - "Малката кибритопродавачка", "Малкият принц", "Котаракът в чизми" и "Пипи дългото чорапче".

Журито, което оцени малките писатели, беше в състав Мария Дуковска, главен редактор на сайта Az-deteto.bg, писателката Радостина Николова, управителят на издателство "Ентусиаст" Виктория Бисерова (организатор и на инициативата "Стара хартия за нова книга") и главният редактор на Detskiknigi.com Вал Стоева.

Задачата в конкурса беше естествено продължение на мисията на "Забавното четене" през 2016 година - да обърнем сериозно внимание на ченето с разбиране. Затова и мотото на кампанията е "Чети между редовете".

Целта на организаторите е чрез различни активности и събития да насочат вниманието към скритите послания в любимите детски произведения.

До края на годината "Забавното четене" ще показва по атрактивен и приятен начин колко е важно за децата да се научат да четат критично, с анализ и оценка, или "между редовете". Колкото по-рано децата се научат да четат с разбиране, толкова по-лесно ще им бъде, когато се наложи да анализират реалните житейски истории като пълнолетни хора.

Продължават следващите инициативи на "Забавното четене" – кампанията, която насърчава четенето сред децата и вече е целогодишна. Всяко дете между 6 и 14 години може да се включи в надпреварата за най-четящо дете на България, като направи свой онлайн читателски дневник на  Az-deteto.bg и да попълни всички прочетени от него книжки. Победителите ще бъдат обявени през декември.

На 18-ти септември в книжен център "Гринуич" ще се проведе и работилница за творческо писане. Следете на сайта  Az-deteto.bg как може да се включите.