fallback

Привидно Вера Мутафчиева

Милена Фучеджиева с текст за голямата писателка и нейните 3 тома мръсни игри, за които „пет пари не дава“

10.08.2016 | 15:13 Автор: Силвия Грозева

Жените в Държавна сигурност (ДС) е тема, която вълнува водещата на "Провокативно" Милена Фучеджиева, която всяка седмица представя истории за ДС в предаването си. В свой авторски текст за голямата писателка Вера Мутафчиева в сайта Ploshtadslaveikov.com тя разказва за "агент Атанас". Посмъртна победа ли е отварянето на ДС според Милена Фучеджиева - вижте в текста. 

„Отварянето на досиетата е посмъртната победа на КГБ.“ Адам Михник

Само че Михник не е познал, защото нито КГБ е мъртва, нито ДС. Те са живи чрез най-гъвкавите си и интелигентни кадри като Путин, Първанов и всички останали осветени и неосветени агенти на ключови обществени и политически позиции.

Привидно заедно обитаваме едно общество на привидностите, разделено на две действителности. Агентурната е безапелационна, отричаща и неизвиняваща се, а другата живее в неразрешим гняв от липсата на справедливост. Те не спряха да управляват. Елитът на България е безспорно свързан пряко или чрез роднински връзки със службите. И за вече повече от четвърт век не се намери нито един смел българин, политик с твърда позиция, човек с воля, който да е достатъчно отдалечен от ДС, за да прокара закон за лустрация. Огромният капитал на демократично доверие, довел на власт тъй наречения анти-комунист Иван Костов, го постави на мястото му на всъщност най-големия предател по отношение на разсекретяването на миналото. Последиците от това несвършващо минало са пълната разруха на доверието спрямо институции и личности.

Вера Мутафчиева е една от най-големите български рани. Писателска рана, женска рана, човешка рана. И винаги ще е отворена, защото така е решила Държавна сигурност, унищожавайки досието й през 1990 г. Възможните сценарии за този соц ноар са точно по Богомил Райнов и затова никога няма да знаем истината за героите им. Можем само да гадаем каква е била „мотивацията“ на човек като Мутафчиева да стане активен агент на Шесто управление. Страхът е най-голямата мотивация, и той е бил съвсем основателен. Вероятно страхът на писателката е бил много голям, за да остави след себе си 3 тома доноси. Не всеки агент е бил толкова продуктивен.

„Не знаем как ДС е превръщала нормални и интелигентни хора в агенти. Само подозираме“, каза в интервю за „Женските досиета Х“ в „Провокативно“ Екатерина Бончена от Комисията по досиетата.

Затова ще заподозрем, че „агент Атанас“, агентурното име на Вера Мутафчиева, е избрано от самата нея. Не само че е мъжко, то е и името на бившия й съпруг, писателя Атанас Славов. Той е бил колоритна и многостранно талантлива личност, а тя – твърде интелигентна, взискателна и амбициозна жена, което явно е довело до сблъсък между двамата. От него може би произлиза жестът да се самобичува от една страна заради това, че си била с този мъж, кръщавайки се „Атанас“, а от друга – да накажеш бившия си съпруг, натоварвайки името му с Дявола – с който си сключила сделка. Сложно мислене на сложен характер.

Вижте целия текст тук.

fallback
Още от PRESS
fallback