Децата искат да учат неща, които ги правят по-свързани с реалния живот

Предаването „Днес“ с подробности за кампанията „Моят глас е важен“

11.06.2016 | 00:00 Редактор: Константина Маркова
Децата искат да учат неща, които ги правят по-свързани с реалния живот

Образованието не отговаря на въпросите, които децата си задават в реалния живот, сподели консултантът „Детско участие“ на УНИЦЕФ Йоана Петкова в предаването „Днес“ с Константина Живова. Тя гостува в ефира на Bulgaria ON AIR заедно с 15-годишната ученичка Златина Кузманова по повод съвместната кампания на телевизията и УНИЦЕФ България „Моят глас е важен“. Целта на инициативата е да популяризира правото на децата да изразяват доброволно, свободно и безопасно своите позиции по всички въпроси, които ги засягат пряко или косвено, както и да постави на дневен ред етичното отразяване на деца в медиите. В рамките на кампанията деца участват в различни предавания на Bulgaria ON AIR, за да разберат зрителите важността на тяхното мнение.

Златина е един от участниците в консултациите, част от мащабно проучване сред 6000 деца, в което те обобщават най-големите проблеми за тях. Оказва се, че повечето деца виждат бъдещето си извън България. Също така образованието не отговаря на въпросите, които те си задават в реалния живот.

„Децата искат предмети и начини на преподаване, които ги правят по-свързани с реалния живот“, каза Петкова.

 

Другите проблеми, споделени от децата, са ширещата се бедност, насилието във всичките му форми и лесният достъп до алкохол и наркотици.

Детското участие е право на децата, но е задължение на възрастните. Семейството е първото място, където детето може да упражни правото си на глас, да направи избор, например за това какво да облече, какво да спортува, допълни Йоана Петкова.

Целия разговор вижте във видеото.