Йоанна Николова: Светът днес има нужда от повече Дон Кихотовци

Водещата на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria се включи в литературно четене на романа на Сервантес

23.04.2016 | 11:00 Редактор: Константина Маркова
Йоанна Николова: Светът днес има нужда от повече Дон Кихотовци

Йоанна Николова се включи в продължителното литературно четене на романа "Дон Кихот де ла Манча" в Института „Мигел де Сервантес“ днес, 23 април. Събитието е по повод Международния ден на книгата и в него участват много други европейски столици. Традиционното щафетно четене този път беше по-специално, защото съвпадна с 400 години от смъртта на великия писател.

Ето какво каза водещата на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria в Деня на Сервантес:

„Една млада жена помогна на старец и новината стана хит в социалните мрежи. Мъж завърза куче за колата си. Някой качи снимката във Фейсбук. Тя обиколи мрежата за минути, след което насилникът беше арестуван. И това на фона на повсеместната корупция, улично насилие, политически манипулации и медийни интриги. Прилича на борба с вятърни мелници, но резултатът, макар и малък, е реален.

Чели ли сте „Дон Кихот“? Една дебела книга, която в резюме учи на ум чрез своя безумен герой.

  • Нека този, който е дал, мълчи; да говори този, който е получил.
  • Нищо не струва така евтино и не се цени така скъпо, както учтивостта.
  • Свободата е най-висшето благо!

Сервантес пише за дефицита на свободата, учтивостта, уважението преди близо 5 века. А днес испански пенсионер публикува романа като го помести в 17 000 туита. 17 000! Очевидно светът се нуждае от нови Дон Кихотовци. А може би във всички нас има по един от тях и свободата на споделянето в Интернет прави възможно той да се пробуди?

  • Когато не вземаш насила това, което можеш да вземеш с добро, е признак на мъдрост и зрялост.
  • За да не бъдеш глупак, не трябва да си такъв. Шегите и остроумията са привилегия за великите умове. Не се прави на шут,  ако нямаш достатъчно ум за това.

Това казват два от 17-те хиляди туита, постнати като жест към Мигел де Сервантес. Той умира на 23 април, а датата е обявена за Световен ден на книгата. Още един заслужен жест към романиста. А сега да си спомним младата жена, която помага на стареца и онези десетки хиляди, които споделиха нейната публикация във Фейсбук. Въпросът е ясен: Дали връщането на донкихотовщината днес не е знак за  ново начало?"