„Големите последици“: Как Миглена Георгиева разказва историята зад новините

Интервю с талантливата водеща за списание "Жената днес"

14.10.2024 | 13:56
„Големите последици“: Как Миглена Георгиева разказва историята зад новините
„Големите последици“: Как Миглена Георгиева разказва историята зад новините

На 14 септември стартира новият телевизионен проект „Големите последици“ по Bulgaria ON AIR – месечно обзорно предаване, което се откроява със стремежа си да предложи на зрителите не просто новинарско покритие, но и задълбочен анализ на най-значимите събития от месеца. Водеща на предаването е Миглена Георгиева – добре познато лице от телевизионния екран и автор на популярното предаване „Историите ON AIR“. В специално интервю за октомврийския брой на списание "Жената днес" Миглена Георгиева разкрива повече за предаването, как се ражда идеята за него и какво могат да очакват зрителите всяка втора събота от месеца от 14:00 часа по Bulgaria ON AIR.

Идеята зад „Големите последици“

Проектът „Големите последици“ не се ражда спонтанно, а е резултат на дълъг процес на обмисляне, споделя Миглена. „Започна да ми липсва динамиката на горещите новини и тяхната по-дълбока връзка със събитията, които ще имат последици в бъдеще“, казва тя. И в това предаване обещава да съчетае опита си на разказвач на истории, репортер и журналист, за да анализира важни събития и да им придаде контекст, който често остава недоизказан в бързото новинарско отразяване. 

Първото издание на "Големите последици" беше именно на 14 септември, когато Миглена Георгиева върна зрителите назад във времето, търсейки отговор на въпроса "Идва ли край на партиите от Прехода?", а едва преди няколко дни - на 12 октомври, бе излъчен и вторият епизод. Още с него се усети дълбокото уважение на водещата към историята. Миглена неведнъж е споделяла как от малка обича добре разказаните истории, вдъхновени от приказките на прадядо ѝ. За нея историята е като приказка – ако е разказана правилно, тя може да бъде вълнуваща и поучителна. „Този, който знае историята, може би ще допусне по-малко грешки и така ще вземе правилни решения за бъдещето“, казва тя пред "Жената днес".

Личността зад микрофона

Освен като сериозен журналист, Миглена Георгиева е личност с много интереси, далеч отвъд телевизионния ефир. Тя обожава обувките на високи токчета, но като репортер винаги носи и ниски обувки за удобство. Фен е на роклите и признава, че има толкова много от тях, че не би могла да отговори на въпроса колко точно притежава. Въпреки любовта си към стила, Миглена е изключително практична – пътува с градски транспорт и често използва влакове, когато се връща към родния си край.

Историите, които Миглена разказва, са израз на любопитството ѝ и интереса ѝ към малко познатите факти. Един от любимите ѝ епизоди в „Историите ON AIR“ е посветен на кестените в София и тяхната връзка с легендите за Афродита и любовните стрели. 

Цялото интервю на "Жената днес" с водещата на "Големите последици" и "Историите ON AIR" четете в октомврийския брой на списанието.