fallback

Водещата на „Брюксел 1" Милена Милотинова с нов документален филм

Филмът е създаден по случай 30-годишнината от учредяването на Агенцията за българите в чужбина (АБЧ).

12.09.2024 | 15:22

Водещата на „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR Милена Милотинова създаде документалният филм „Сърцето на другата България“ по случай 30-годишнината на Агенцията за българите в чужбина (АБЧ). Представянето на филма ще бъде днес, 12 септември от 18:00 часа в Централния военен клуб.

„Сърцето на другата България“ представя българската общност зад граница, пръсната навсякъде по света и работата на Агенцията с нея. В началото на филма става ясно, че българските неделни училища в чужбина са 400. Възникнали са на доброволен принцип и с помощта на Агенцията години наред водят битка за финансиране от българската държава в лицето на Министерството на образованието, преди то да започне да ги финансира.

док филм

"Създаването на филма ми отне доста време, защото материалът е много, а и един филм едва ли може да обхване всички аспекти на тази безкрайна тема. Сънародниците ни зад граница обичат България и милеят за страната ни. Само такива хора могат да запазят българския дух в чужбина. Големи патриоти са. Във филма ще видите работата на Агенцията за българите в чужбина през погледа на хората, които представляват българските общности зад граница - как те чувстват тази институция. Разказват за дългата битка за финансирането на неделните ни училища. Сега се води същата битка за финансирането на фолклорните състави и певческите групи зад граница“, сподели Милотинова за причините и мотивите, довели до създаването на документалния филм.

Милена Милотинова е автор на над 10 документални филма, между които и носителите на няколко награди и представени пред публика у нас и в чужбина - „Хроника на едно национално предателство" и „Спасените“.

fallback
Още от PRESS
fallback