fallback

Росен Петров пред „24 часа“: Изпълнявал съм специални ритуали нашият футболен отбор да бие

Водещият на „Операция История“ беше гост коментатор на „24 часа“ за тяхното допитване до обществото за българската история

14.05.2024 | 13:42

Водещият на „Операция История“ Росен Петров беше гост коментатор на „24 часа“ за тяхното допитване до обществото за българската история. Ето какви са резултатите от въпросника и какво повече каза водещия на Bulgaria ON AIR по различните теми.

На въпрос за традициите най-много гласове са получили мартеничките. Според Росен калоферското хоро би повело класацията, но все още е нова традиция. „Мартениците са много хубава традиция, най-вероятно тракийска. Ако забележите, навсякъде на Балканския полуостров, където са живели траки - Румъния, Молдова, Северна Гърция и т.н., я има тази традиция“, допълни той.

От историческите събития читателите поставят на първо място създаването на българската държава.

„Тук мога да поспоря. Създаването на българската държава безспорно е голямо събитие, само че не е ясно коя точно година е създадена. 681 г. не отговаря най-много на последните изследвания на българските учени. Тоест българската държава е много по-древна от 681 г. Тя съществува най-малко от 635 г., когато е Кубрат и Велика България. Ако вземем Именника на българските ханове, управлявали 500 г. отвъд Дунав със стригани глави, трябва да стане 165-а г. Сведенията за българите като държавнотворен елемент ги има в арменските летописи и в латински хроники много преди 681 г.“, коментира водещият на „Операция История“.

По думи на Росен Петров Баба Ванга със сигурност е сред много популярните лица в България, но тя е дори по-популярна в Русия. За водещия на първо място в списъка е Христо Стоичков, като самият Росен споделя, че през 1994 г. учейки за изпити по право е изпълнявал специални ритуали нашият футболен отбор да бие. „Това е събитието, изградило най-много патриотизъм през последните 30 г.“, добави Петров.

Какво каза Росен Петров за българското кисело мляко, българските физици и културното българско наследство, може да прочетете ТУК.

Не пропускайте да научите любопитните факти и същината на българската история – всяка неделя в „Операция История“ от 16:30 часа по Bulgaria ON AIR.

fallback
Още от PRESS
fallback