С празничен концерт-събор СБЖ отбелязва 170 години българска журналистика

С медийната подкрепа на телевизия България он ер

17.06.2014 | 23:03 Редактор: Доника Ризова
С празничен концерт-събор СБЖ отбелязва 170 години българска журналистика

С тържествен концерт-събор СБЖ ще отбележи две знаменателни годишнини-170 години българска журналистика и 120 години организирано журналистическо движение. Режисьор  е Любомир Пеевски. Водещи на концерта ще бъдат Радина Червенова, Доника Ризова и Спас Кьосев. В програмата ще участват изтъкнати български журналисти, артисти, народни певци, музиканти, както и кореспонденти на чуждестранни агенции у нас. Събитието, което е насрочено за 18 юни от 19:00 часа ще бъде на сцената на театър "София".

Тържествата са под патронажа на ЮНЕСКО и лично на неговия генерален секретар Ирина Бокова.

Като част от тържествата Съюзът на българските журналисти валидира по-рано днес своя юбилейна пощенска марка. Тя бе представена  в сградата на Централна поща в столицата от автора й – проф. Тодор Варджиев. Художникът подари оригиналния графичен проект на г-жа Снежана Тодорова – и.д. председател на СБЖ и гл.секретар на СБЖ. Изданието, включва специален печат и юбилейна пощенска марка с номинал от 0.65 лв. и е в тираж от 11 000 броя.

 „Аз свърших своята работа, скъпи приятели, и тя е пред вас. Върху марката съм изобразил перото на Паисий Хилендарски, писалката на дядо Вазов, микрофона на Петър Увалиев, който преди години слушахме тайно, и то на фона на първото българско списание „Любословие” и първия вестник „Български орел”, и за да привнеса още национален момент, съм сложил и трикольора ни. Дано се приеме от филателистите, чието мнение ценя изключително много.

И да не забравяме, че пощенската марка е своего рода запазеният знак на една държава. Тя обикаля всички кътчета на планетата и това е много важно” – каза проф. Варджиев.

А членът на УС на СБЖ Любомир Пеевски припомни на гостите, че още в далечната 1894 г., когато се е състоял съборът за учредяването на организираното журналистическо движение, големи български интелектуалци като Иван Вазов, Алеко Константинов и още редица други са предложили да бъде приет закон за това, пощите в селата и градовете да разпространяват вестниците без пари. И оттогава пощите и журналистиката у нас вървят едни до други.

На 19 юни по повод юбилея в НС ще бъде открита изложбата „120 години българска журналистика".

Медиен партньор на проявите е телевизия България он ер.