fallback

Фестивалът за съвременни изкуства Водна кула арт фест отново в София, 20-25 юни 2014

С медийната подкрепа на телевизия България он ер

17.06.2014 | 22:39 Автор: Доника Ризова

Утвърдилият се вече като традиционен фестивал за съвременни изкуства „Водна кула арт фест” събира за осми пореден път в София от 20 до 25 юни 2014 г. алтернативни творци от цял свят, загрижени не само за своето изкуство, но и за бъдещето на обществата и мястото на художествената култура в тях.

Под мотото „Временно защитени пространства“ артистите одухотворяват с идеите и труда си занемарени, дълго пренебрегвани кътчета от столичния град и ги превръщат в спасителни острови за размисъл, оригиналност и креативност. Те се надяват (и даже вярват!), че усилията им ще променят грозното и хаоса в небрежното ни всекидневие към по-красив, естетичен, художествен ред - отначало временен, но все по-устойчив и постоянен.

http://watertowerartfest.com/

Официалното откриване е на 20 юни от 18:30 ч. в градинката при Водната кула (кв. Лозенец”, ул. „Галичица”) с концерт на “The Botanix”, прожекция на филм, специално подготвен от берлински студенти с куратор Ким Доти Хахман и пърформанс програма.

Своеобразен акцент в програмата е творбата „Посещение“ („Visitation“) на световноизвестния американски автор на видеоарта Бил Виола, част от серията „Трансфигурации“ („Transfigurations“), която ще бъде показана в рамките на фестивала в едно от алтернативните места, подземието с древните останки на Сердика, под формата на 12-минутно видео върху 65-инчов вертикален плазмен екран със стерео звук. Софийските ценители и почитатели на Бил Виола ще имат уникалния шанс да се срещнат с него тъкмо в момента, когато тече голяма ретроспекция на неговото творчество в „Гранд Пале” в Париж и в катедралата „Св. Павел” в Лондон.

Интересна и продуктивна се очаква да бъде дискусията между арт-мениджъри от цяла Европа на тема: „А СЕГА НАКЪДЕ? УСТОЙЧИВИ АРТИСТИЧНИ ИНИЦИАТИВИ”, която ще се проведе в Центъра за култура и дебат „Червената къща“ между 23.06 и 25.06.2014 г.

Всеки желаещ може да кандидатства за участие в напълно безплатната съпътстваща програма от творчески работилници: https://www.facebook.com/events/716083891766513/

За записване: watertowerartfest@gmail.com

„Водна кула арт фест” е инициатива, създадена и ръководена от алтернативни творци. Тя започва като събитие от малък, местен мащаб и през годините се разраства, превръщайки се в значим международен форум за представяне на наши и международни артисти, които работят в рамките на съвременното визуално изкуство.

Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2014 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019 г.

С медийната подкрепа на телевизия България он ер.

 

fallback
Още от PRESS
fallback