Шапката на Наполеон продадена на търг за 1,9 млн. евро

Черната филцова шапка е изработена от кожа от бобър и е една от 19-те, останали от френския император

17.11.2014 | 14:03 Редактор: Лъчезар Вълев
Шапката на Наполеон продадена на търг за 1,9 млн. евро

Една от прочутите триъгълни шапки на Наполеон беше продадена на търг близо до Париж за 1,9 млн. евро. Купувачът на ценния предмет е корейски колекционер. Наддаването за шапката започна от 400 хил. евро. Домакин на търга беше френското градче Фонтенбло, известно със своите дворци, намиращо се на 65 км от Париж.

Черната филцова шапка е изработена от кожа от бобър и е една от 19-те, останали от Наполеон. Предполага се, че френският император я е носил по време на битката с австрийската армия при град Маренго, днешна Италия на, състояла се на 14 юни 1800 г. Тогава австрийците са изтласкани отвъд Алпите, което рязко повишава позициите на Наполеон във френското управление. По време на своите 15 години начело на Франция императорът е имал около 120 шапки, които са били шити по поръчка. До момента в целия свят са останали около 30 и те са или в частни колекции, или в музеи.

Ценната шапка е част от колекция от около 100 предмета, собственост на кралското семейство на Монако. Ценните вещи са събирани между 1895 г.  и 1920 г. от Луи II - дядото на принц Албер. Знатните особи пускат колекцията си на аукцион, за да спонсорира ремонта на двореца в княжеството. Сред тях има редки и ценни находки  - като бродираните чехли, с които синът на Наполеон е бил кръстен, кичури от косата на владетеля, негови чорапи, пушки, меч, украсен с диаманти, мебели и картини.