fallback

YouTube ще премахне клипове на изпълнители като Адел и Рейдиохед

Собствениците на клиповете не приемат новите условия

18.06.2014 | 12:26 Автор: Ирина Георгиева

YouTube ще премахне клипове на изпълнители като Адел и Рейдиохед. Причината е, че собствениците на клиповете отказват да се съгласят с новите условия на сайта. Притежателят на YouTube, технологичният гигант Google, е в процес на предоговаряне на споразуменията си със звукозаписните компании, докато се подготвя да пусне своя собствена абонаментна услуга.

Независимите звукозаписни студиа казват, че от YouTube са им предложили крайно неизгодни условия. YouTube от своя страна твърди, че ще открие нови хоризонти, предоставяйки нови пътеки за набиране на капитал пред лейбълите.

Директорът на сайта по съдържанието и бизнес операциите Робърт Кинкл заяви, че видеоклиповете на неподписалите договорите производители на музика, може да бъдат блокирани в рамките на няколко дни. Трите най-големи лейбъла на пазара – Universal, Sony и Warner са се съгласили с условията на интерактивната платформа, но малките музикални компании не са съгласни с ниския процент, отреден за тях.

Дори и съдържанието им да бъде блокирано обаче, клиповете им все пак ще са активни в каналите на YouTube, като например ВЕВО. Навлизането на платформата в пазара с абонаменти идва, след като Amazon стартира подобна услуга за своите абонирани потребители, а Apple закупи музикалната услуга Beats Music от Д-р Дре за 3 милиарда долара.

 

fallback
fallback