fallback

Поглед назад в историята - какво се е случило на 6-ти март?

Вижте най-интересните и значими събития, станали на днешния ден

06.03.2016 | 10:33 Автор: Луиза Божинова

За някои 6-ти март може би няма да е по-различен от предходния или от следващия ден, но на тази дата преди години са се случили множество интересни и значими събития, които заслужават да бъдат отбелязани.

Едно от тях е откриването на остров Гуам от португалският мореплавател Фернандо Магелан през далечната 1521 година. Гуам е разположен в западната част на Тихия океан и днес е владение на САЩ. Екзотичният остров е с най-дългата история на колонизацията в Тихия океан, започнала от откриването му по време на околосветското пътешествие на Магелан, след което става база за испанските търговски кораби, плаващи между Филипините и Мексико, съобщава "Фокус".

Финансовият и икономически център на Канада - Торонто пък получава днешното си име на 6 март 1834 г. Разположен на северозападния бряг на езерото Онтарио, град Йорк, известен днес като Торонто, е най-големият в Канада и е център на провинция Онтарио.

Друго важно историческо събитие, станало на същата дата преди 15 години е референдумът за независимост в Молдова. По-голямата част от населението избират независима държава.

На този ден са премиерите на: операта “Травиата” на Джузепе Верди през 1853 година във Венеция и “Лет ит Би” на “Бийтълс” през 1970 г.

На 6 март са родени: живописецът и скулптор Микеланджело Буонароти, останал с шедьоврите в храма “Свети Петър” в Рим, резултат на 40-годишен труд, руският философ Николай Бердяев, полският писател – хуморист Станислав Лец, режисьорът Анджей Вайда, колумбийският писател Габриел Гарсия Маркес, който е носител на Нобелова награда за литература за 1982 година.

Днес се навършват 70 години от рождението на Валентина Терешкова – първата жена-космонавт.

На тази дата умират: писателката Пърл Бък (носител на Нобелова награда, автор на “Източен вятър, западен вятър”) и гръцката актриса Мелина Меркури.

fallback
fallback