От сън спести, бонбон хапни... Би ли?

Липсата на сън увеличава риска от затлъстяване

02.03.2016 | 11:54 Редактор:
От сън спести, бонбон хапни... Би ли?
От сън спести, бонбон хапни... Би ли?

Липсата на сън може да предизвика глад, подобен на глада, изпитван след употреба на алкохол или наркотици. Недоспалите хора са по-склонни да посягат към чипса, бисквитите и сладкишите, отколкото към здравословни храни. Това показва изследване на екип американски учени, цитирани от  The Guardian.

Изследователите направили специално проучване, с което открили, че недостигът на сън променя химични вещества в мозъка подобно на предизвикващите глад съставки в канабиса. 

След няколко нощи на недоспиване доброволците, които са участвали в експеримента, са посягали по-често към храни, съдържащи повече калории и мазнини в сравнение с участниците, които са спали добре през същия период. Ерин Хенлън от Чикагския университет - ръководител на изследването, обяснява, че когато са били недоспали, доброволците са се затруднявали да се въздържат от закуски между основните хранения, дори без да са гладни.

Това е поредното доказателство, че липсата на сън увеличава риска от затлъстяване, но причините са сложни и неясни. Липсата на сън въздейства на хормоните, които регулират апетита и усещането за ситост. Хората, които спят по-малко, имат повече време за хранене и наред с това може да се твърде изморени, за да спортуват. Този порочен кръг се затваря още по-плътно, като добавим факта, че затлъстяването може да доведе до дихателни проблеми, които нарушават съня. 

По време на експериментите Хенлън и колегите й са наблюдавали нивата на веществата липтин, което дава сигнал за ситост при хранене, и грелин, което стимулира апетита.

Предишни проучвания доказват, че липсата на сън се съпътства от ниски нива на лептин и високи нива на грелин. Хенлън е насочила вниманието си и към химикали, наречени ендоканабиноиди. Тя е открила, че при недоспиване доброволците имат по-високи нива на ендоканабиноид 2-AG - вещество, свързано с удоволствието при консумация на храна, особено на сладки или солени продукти с високо съдържание на мазнини.

"Знаем, че марихуаната активира ендоканабиноидната система и кара хората да преяждат, дори когато не са гладни," казва Хенлън. "Лишаването от сън може да доведе до преяждане, задействайки същия механизъм," изтъква ученият.