fallback

10 мита за здравословния начин на живот

Някои митове се създават от търговски подбуди, а други - от предразсъдъци

27.02.2016 | 17:01 Автор: Мария Аладжова

Изглежда, че едва ли не всеки ден учените провеждат редица изследвания, които кардинално променят представите ни за здравословен начин на живот. 

Постоянно се появява информация относно това какво е изключително полезно или вредно за човека. Уви, подобна информация невинаги е вярна, а понякога дори нарочно се създават митове с комерсиална цел.

Някои от тях ще развенчаем в следващите редове.

1. Антибактериалният крем за ръце поддържа ръцете ни чисти

Двете най-разпространени инфекции - стомашният вирус и клостридиалната инфекция, са устойчиви и на най-скъпите антибактериални гелове. За да бъдат винаги чисти ръцете ви, е достатъчно просто да ги миете.

2. Готвенето в микровълнова печка е опасно за здравето

Оказва се, че и това твърдение не е просто грешно, а дори е напълно противоположно на истината - микровълновата печка съхранява по-добре витамините в храната, отколкото фурната.

3. Бадемовото мляко е по-полезно от кравето

Да, то наистина съдържа по-голямо количество протеини отколкото кравето мляко. Те обаче са едва 2% от необходимата дневна доза. А за разлика от протеиновото мляко, кравето е по-богато на витамини.

4. Сутрешният фреш - най-полезната закуска

Магазините за битова техника преливат от всякакви видове сокоизтисквачки, с които можете да изцедите най-вкусните фрешове без особени усилия. Истината обаче е, че освен да утолите жаждата си, няма да подпомогнете значително имунната си ситема. Причината - клетките на плода, съдържащи полезните му свойства, остават в уреда.

5. Трябва да се яде само яйчният белтък

Холестеролът, който получаваме ежедневно от приема на храна, не може да повлияе съществено на холестерина в кръвта. Икзлючения правят само случаите на сърдечни патологии.

6. Витаминните комплекси подпомагат организма

На практика 50% от хората ежедневно приемат витаминни комплекси. Малко известно е обаче, че след десетилетия на изследвания, учените така и не успяха да представят убедителни доказателства за ползата от тях.

7. Детоксикацията връща баланса

Бъбреците и черният дроб са много по-силни, отколкото си даваме сметка. Временните диети за прочистване всъщност нямат особен ефект върху тези органи. Най-добрият начин да ги предпазим е да се храним правилно.

8. Няма такова нещо като "прекалено много витамин С"

Всъщност има. Дневната доза от над 2000 мг може да предизвика диария, повръщане, гадене, ускорено сърцебиене, главоболие и други странични ефекти.

9. Продуктите с ниско съдържание на мазнини са приоритетни

Изследване сред над 50 хил. жени, които са приемали само продукти с ниско съдържание на мазнини, показва, че при конкретната група не се наблюдава понижаване на риска от онкологии. Промени в теглото също не са регистрирани.

10. Не на мононатриевия глутамат!

Тази вид сол е най-добре позната с употребата си като хранителна добавка-овкусител. Използва се в чипсовете, царевичните пръчици, както и в замразени или полуготови храни. 

Мононатриевият глутамат е напълно безопасен и всички обратни твърдения са банален мит.

Защо? Той се съдържа естествено в морски водорасли и в ферментирали соеви продукти, като дрожите например. Широката му употреба на овкусител се дължи на факта, че е по-евтин, отколкото други аромати и овкусители.

fallback
fallback