fallback

Защо работният ден трябва да започва от 10 часа?

Сънят е "стратегически ресурс", който повечето компании пренебрегват

25.02.2016 | 14:00 Автор: Ирина Георгиева

Ако се "хванете", че натискате бутона за дрямка (snooze) всяка сутрин, не се обвинявайте. Твърде вероятно е работният график да е "виновен".

Все по-голяма част от изследванията в областта показват, че работните графици не са в синхрон с биологичния часовник на тялото. По този повод експертите призовават работодателите да си вземат бележка.

Още по темата

Сънят е "стратегически ресурс", който повечето компании пренебрегват. Това показва изследване на Кристофър Барнес, професор по мениджмънт в университета на Вашингтон Майкъл Фостър Училище за бизнес.

Когато работните графици са в съответствие с природните модели на съня на хората, те произвеждат по-висококачествена и по-иновативна работа, защото са по-съсредоточени, по-малко стресирани и по-здрави, пише проф. Фостър.

Съответно - когато служителите са лишени от сън, те са по-склонни да правят големи грешки, пише BBC Capital.

Изследванията показват още, че нощните птици са по-"неетични" сутрин, отколкото нощем - и обратното ранните птици са "по-неетични" през нощта.

Това не се дължи само на количеството сън, което тялото получава. Дали един човек може да бъде продуктивен 8 часа зависи от циркадния ритъм. Това е режимът на организма, метаболизма и умствената активност през денонощието.

Всеки организъм - от примитивните бактерии до човешките същества - има вътрешен часовник, обяснява Тил Роенеберг, професор по хронобиология в университета Лудвиг Максимилиан Мюнхен. По думите му този часовник може да варира значително в зависимост от организма.

"Това е като краката", обяснява проф. Роенеберг - "Някои хора се раждат с големи крака, други с малки, но повечето са някъде по средата".

Според професора проблемът е, че заради забързаното си ежедневие човек не взима под внимание циркадните си ритми.

Има много компании, които започват работния ден в 8 или 9 часа, Това поставя в противоречие часовникът на тялото и графика.

Това разминаване, заедно с натиска върху хората да бъдат продуктивни и да бъдат на разположение 24 часа да отговарят на телфонни повиквания и имейли - показва, че много хора страдат от така наречената "социална часова разлика". С други думи организмите им винаги са в грешната часова зона.

Проучванията изчисляват, че повече от 70% от хората стават по-рано сутрин, отколкото трябва.

Това нарушение започва още в юношеството, допълва Пол Кели от Оксфордския университет. Според него в идеалния случай - работният ден трябва да започне в 10 часа.

Не е рационално работният ден да започва в 8 часа, смята Кели. Това обаче е в противоречие на стереотипите в офиса, където се смята, че ранобудните служители са по-усърдни и добросъвестни. В повечето случаи те получават и по-високи оценки за работата си, дори и да са работили същият брой часове като служителите втора смяна.

fallback
fallback