Над 2/3 от населението е изправено пред тежък недостиг на вода

Около 4 млрд. души страдат от липса на вода в продължение на най-малко един месец от годината

21.02.2016 | 10:14 Редактор: Ирина Георгиева
Над 2/3 от населението е изправено пред тежък недостиг на вода

Тежък недостиг на вода - пред това е изправено над две трети от населението по света.

Около 4 млрд. души страдат от липса на вода в продължение на най-малко един месец от годината, показва ново проучване. Положението е много по-сериозно, отколкото се смяташе, твърди анализът, публикуван в списание Science Advances. Досегашните оценки показваха, че проблемът засяга между 1,7 милиарда и 3,1 милиарда души, пише GreenTech.bg .

Още по темата

Водният дефицит е проблем №1 сред всички екологични грижи на човечеството, смята проф. Ариен Хьокстра, ръководител на изследването в Университета на Твенте в Нидерландия, цитиран от в. "Сега".

Новият анализ на данни, събрани в периода 1996-2005 г. идентифицира определени региони, където хората използват вода с двойно по-големи темпове от тези, с които тя се събира и попълва водните запаси

Оказва се, че Китай и Индия са дом на почти половината от хората, които изпитват опустошителен недостиг на вода. Други области, които са силно засегнати са Бангладеш, Мексико, Нигерия и Пакистан. 

Целта на авторите на изследването е да призоват хората да мислят отвъд спестяването на няколко литра у дома, а да се замислят за разхищенията, свързани с производството на промишлените продукти.

Учените подканват корпорациите да вземат мерки, защото само със съкращаване на времето под душа вкъщи няма да стане.