fallback

Въз основа на 2 критерия изграждаме мнение за даден човек при първа среща

Проф. Ейми Къди посочва, че хората търсят страни като сърдечност и компетентност

20.01.2016 | 18:19 Автор: Ирина Георгиева

Хората изграждат мнението си за определен човек за секунди, но какво точно оценяват те? Социалният психолог от Harvard Business School Ейми Къди е изследвала проблема съвместно с колегите си по психология Сюзън Фиск и Петър Глик за повече от 15 години. Експертите открили модели на взаимодействие, пише Business Insider.

В новата си книга "Присъствие" Къди посочва, че хората бързо отговарят на два въпроса, когато се запознаят с някой нов.

  • Мога ли да се доверя на този човек?
  • Мога ли да уважавам този човек?

Психолозите посочват, че хората търсят страни като сърдечност и компетентност, а в идеалният случай и двете. Интересното, което споделя Къди е, че повечето хора, особено в професионален контекст смятат, че компетентността е по-важният фактор. В края на краищата, те искат да им се докаже, че някой е достатъчно умен и талантлив, за да се справи с бизнеса им.

В действителност обаче топлината и надеждността са най-важният фактор, който хората оценяват.

"От еволюционна гледна точка от решаващо значение за оцеляването ни е да знаем, че човек заслужава доверието ни." - добавя Къди.

Докато компетенциите са високо ценени, казва Къди, то те се оценяват след изграждането на доверие. Тя допълва, че фокусирането върху показването на силните страни понякога може да има обратен ефект.

fallback
fallback